wtorek, 3 grudnia 2013

Sałatka z chorizo na ciepło

Sałatka z kiełbasek chorizo na ciepło

z ziemniakami i młodym szpinakiem


Chorizo jest tradycyjną kiełbasą hiszpańską sporządzaną z wieprzowiny. Jest łatwo rozpoznawalna dzięki swojemu mocnemu i charakterystycznemu zapachowi. Istnieje wiele odmian chorizo, ich cechą wspólną jest zastosowanie do ich wyrobu słodkiej papryki wędzonej i suszonej pimienton jako głównej przyprawy. Najbardziej znane gatunki chorizo to: Sarta (chorizo dojrzewające, spożywane na surowo jako rodzaj wędliny), Fresco (surowe, wymagające obróbki termicznej, składnik wielu tradycyjnych hiszpańskich potraw w odmianie łagodnej i pikantnej), Iberico (suszone z wieprzowiny rasy iberico, częsty składnik tapas, produkt luksusowy), Vela (grubo mielone, najbardziej popularne, jadane codziennie do kanapek). Chorizo ma także wiele odmian latynoamerykańskich: argentyńska, karaibska, a także meksykańska. W Meksyku chorizo popularnie stosowane jest do sporządzania potrawy serwowanej na śniadanie – chorizo con huevos, czyli chorizo z jajkami, zbliżonej w smaku do naszej jajecznicy z kiełbasą. W slangu określenie kogoś mianem chorizo, oznacza nazwać go złodziejem. Proponujemy sałatkę z ziemniaków, liści młodego szpinaku, czerwonej cebuli i oczywiście chorizo - na ciepło, w sam raz na kolację.




Składniki dla 2 osób:

  • 300 g ziemniaków, najlepiej młodych, przepołowionych
  • kilka (5-6) plasterków salami z kiełbasy chorizo
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 pokrojona na cienkie plasterki czerwona cebula
  • 100 g liści młodego szpinaku
  • 8 -10 pomidorków koktajlowych


Przygotowanie:
  1. Ugotuj ziemniaki i odcedź. W między czasie rozgrzej na patelni odrobinę oliwy i smaż plastry chorizo aż staną się chrupiące. Zdejmij z patelni.
  2. Na patelnie przełóż odsączone z wody ziemniaki, smaż delikatnie mieszając aż lekko zbrązowieją. Możesz dla walorów kolorystycznych odrobinę sproszkowanej czerwonej papryki. Jak sie lekko zarumienią zdejmij z patelni.
  3. Przelej oliwę i ocet, zmieszane wcześniej z cukrem na patelnię. Doprowadź do wrzenia. Kiedy płyn lekko zgęstnieje odstaw z ognia.
  4. Wymieszaj na talerzach lub w większej misce ziemniaki, chorizo , cebulę, liście szpinaku i pomidorki. Polej wszystko sosem i od razu podawaj.


Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Meksykańska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz