Filety z pstrąga w galarecie
- gdy w kuchni króluje mama
Kiedy ja szaleję z globusem po kuchni, moja mama kultywuje kuchnie polską. Od dłuższego czasu rzadko powtarzam dania - w końcu tyle zostało do odkrycia! W tym czasie mama pilnuje, aby z jadłospisu niektóre potrawy tradycyjnie się powtarzały. Jedną z tych potraw jest ryba w galarecie. Serwowana zawsze w okresie świątecznym - potrawa lekka, po którą z chęcią się sięga podczas rodzinnej biesiady. Tak jak to bywa z daniami tradycyjnymi - każda kucharka ma swój własny przepis. Przedstawiamy filety z pstrąga w galarecie z marchewką, jajkiem, natką pietruszki, groszkiem i kaparami. Jak wiadomo - od mamy smakuje najlepiej!
Składniki:
- 2 pstrągi
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/8 selera
- 2 listki laurowe
- 3-4 ziarna ziela angielskie
- 4-5 ziaren pieprzu
- 2 jajka, ugotowane na twardo
- 1 łyżeczka opłukanych kaparów
- 4-5 łyżek zielonego groszku z puszki
- dodatkowo - kilka liści natki pietruszki
- 1 opakowanie żelatyny - zastosowanie zgodnie z przepisem na opakowaniu
- sól, świeżo zmielony pieprz
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
- Na dno garnka włóż oczyszczone filety pstrąga, skórą do dna. W całości lub pokrojone na większe kawałki włóż także obraną marchewkę, pietruszkę i seler. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz z solą. Zalej wodą aż do pokrycia wszystkich składników. Gotuj przez około 20 minut.
- Łyżką cedzakową wyciągnij na deskę filety pstrąga oraz wszystkie warzywa z wywaru. Zdejmij skórę z filetów i usuń ości, które ewentualnie mogą się jeszcze znajdować w rybie. Pokrój na części i ułóż rybę na dnie salaterki. Pokrój marchew i jajko w plasterki. Wyłóż groszek, kapary i listki natki pietruszki.
- Przecedź powstały wywar z ryby i warzyw. Z około pół litra wywaru dodaj taką ilość żelatyny, jaką proporcję podaje producent żelatyny na opakowaniu. W moim przypadku były to około 3-4 łyżeczek żelatyny. Dodaj do żelatyny kilka łyżek z wywaru - wymieszaj i dodaj już do niegotującego się wywaru. Wymieszaj całość i poczekaj aż lekko stężeje. Dla zaostrzenia smaku dodaj wedle uznania soku z cytryny.
- Troszeczkę stężałą żelatynę rozlej do salaterki z rybą i resztą składników. Odstaw w chłodne miejsce do stężenia. Przechowuj w lodówce.
Przepis zaczerpnięty - niezmodyfikowany od Mamy
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz