piątek, 13 grudnia 2013

Chrupiąca sałatka rybna

Chrupiąca sałatka rybna

z pikantnym sosem


Azja Wschodnia słynie z mocnych zdecydowanych, często ostrych smaków. Kuchnia tajska w tej grupie, wyróżnia się jako bardziej pikantna i aromatyczna. Dzięki większej swobodzie od bardziej sztywnej w zasadach postępowania kulinarnego kuchni chińskiej, proporcje użytych składników oraz ich ostateczny smak zależy od wirtuoza, który przygotowuje potrawę. To co charakteryzuje i znacznie odróżnia od kuchni chińskiej, kuchnię tajską to szerokie zastosowanie owoców morza, szczególnie skorupiaków. Prezentujemy jeden z przykładów - sałatkę z drobnymi, smażonymi w głębokim oleju kawałkami ryby, z ogórkiem, czerwoną cebulą oraz świeżymi ziołami. Sałatka jest z dodatkiem kwaśno-pikantnego sosu z dodatkiem papryczki chilli. Potrawa o bardzo zdecydowanym smaku, natychmiast rozgrzeje podniebienie.



Składniki dla 2 osób:

  • 150 g filetów bez ości z białej ryby o zwartym mięsie
  • olej roślinny do głębokiego smażenia
  • 1 mała czerwona cebula, cienko pokrojona
  • 4 łyżki posiekanej dymki cebuli
  • 1 ogórek, pozbawiony nasion, pokrojony w plasterki
  • garść liści mięty
  • garść liści kolendry (użyłam bazylię)
  • 2 łyżki orzeszków arachidowych, niesolonych
  • 1/2 łyżeczki skórki cytryny lub limonki, drobno startej
Sos:
  • 1/2 świeżej papryczki chilli (można mniej)
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • sok z wyciśniętej 1/2 cytryny
  • 1 łyżka cukru brązowego



Przygotowanie:
  1. Pokrój filety na drobne kawałki. Rozgrzej w woku lub na patelni olej i smaż w głębokim tłuszczu aż kawałki ryby zbrązowieją. Odsącz tłuszcz na ręczniku papierowym.
  2. Na suchej patelni upraż orzeszki ziemne, następnie pokrój na drobne kawałki. Przygotuj sos poprzez połączenie wszystkich składników ze sobą i rozpuszczenia się cukru.
  3. Umieść cebulę, ogórek i zioła w dużej misce, dodaj sos i potrząśnij do wymieszania. Na wierzchu umieść kawałki ryby, całość posyp  rozdrobnionymi orzeszkami i skórką z limonki. Podawaj od razu po przygotowaniu.


Przepis zaczerpnięty zmodyfikowany "Podróże kulinarne. Kuchnia Tajska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz