Chrupiąca sałatka rybna
z pikantnym sosem
Azja Wschodnia słynie z mocnych zdecydowanych, często ostrych smaków. Kuchnia tajska w tej grupie, wyróżnia się jako bardziej pikantna i aromatyczna. Dzięki większej swobodzie od bardziej sztywnej w zasadach postępowania kulinarnego kuchni chińskiej, proporcje użytych składników oraz ich ostateczny smak zależy od wirtuoza, który przygotowuje potrawę. To co charakteryzuje i znacznie odróżnia od kuchni chińskiej, kuchnię tajską to szerokie zastosowanie owoców morza, szczególnie skorupiaków. Prezentujemy jeden z przykładów - sałatkę z drobnymi, smażonymi w głębokim oleju kawałkami ryby, z ogórkiem, czerwoną cebulą oraz świeżymi ziołami. Sałatka jest z dodatkiem kwaśno-pikantnego sosu z dodatkiem papryczki chilli. Potrawa o bardzo zdecydowanym smaku, natychmiast rozgrzeje podniebienie.
Składniki dla 2 osób:
- 150 g filetów bez ości z białej ryby o zwartym mięsie
- olej roślinny do głębokiego smażenia
- 1 mała czerwona cebula, cienko pokrojona
- 4 łyżki posiekanej dymki cebuli
- 1 ogórek, pozbawiony nasion, pokrojony w plasterki
- garść liści mięty
- garść liści kolendry (użyłam bazylię)
- 2 łyżki orzeszków arachidowych, niesolonych
- 1/2 łyżeczki skórki cytryny lub limonki, drobno startej
Sos:
- 1/2 świeżej papryczki chilli (można mniej)
- 2 łyżki sosu rybnego
- sok z wyciśniętej 1/2 cytryny
- 1 łyżka cukru brązowego
Przygotowanie:
- Pokrój filety na drobne kawałki. Rozgrzej w woku lub na patelni olej i smaż w głębokim tłuszczu aż kawałki ryby zbrązowieją. Odsącz tłuszcz na ręczniku papierowym.
- Na suchej patelni upraż orzeszki ziemne, następnie pokrój na drobne kawałki. Przygotuj sos poprzez połączenie wszystkich składników ze sobą i rozpuszczenia się cukru.
- Umieść cebulę, ogórek i zioła w dużej misce, dodaj sos i potrząśnij do wymieszania. Na wierzchu umieść kawałki ryby, całość posyp rozdrobnionymi orzeszkami i skórką z limonki. Podawaj od razu po przygotowaniu.
Przepis zaczerpnięty zmodyfikowany "Podróże kulinarne. Kuchnia Tajska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz