środa, 4 grudnia 2013

Pepparkakor

Pierniczki z imbirem

-cienkie i pachnące-

 

 Przepisów na pierniczki jest wiele. Pewnie tyle ilu kucharzy. Oprócz tradycyjnych serc toruńskich uwielbiam cienkie jak opłatek z pewnego szwedzkiego sklepu. Do świąt zwykle ostaje się tylko kolorowa puszka. Dziś przepis znaleziony w sieci. Zamiast tradycyjnego miodu dodałam melasę z trzciny cukrowej. A wspaniały zapach i smak zawdzięczają imbirowi. Do wycinania wzorków użyłam magiczej wycinaczce na metalowej rączce dziąłającej na zasadzie wałka. Tenże przedmiot przeleżał w kuchennej szufladzie chyba ćwierć wieku. Prababcia to miala dobre pomysły:)


Składniki:
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki startego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 150 g płynnej melasy z cukru trzcinowego
  • 110 g masła
  • 100 g cukru
  • 400 g mąki + do podsypywania
  • 1 jajko

Przepis:

  1. W garnku podgrzewamy melasę, cukier i masło. Trzymamy na ogniu aż do zagotowania, po czym odstawiamy do wystudzenia.
  2. Do miski miksera/ robota kuchennego wsypujemy suche składniki, dodajemy jajko i mieszamy dolewając płynne składniki. Wyrabiamy mikserem aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. Dość zwartą masę - tak by dało się uformować kulę- przekładamy do miski i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
  4. Masę po kawałku rozwałkowujemy na stolnicy na cienki placek. Wycinamy pierniczki, które przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. W zależności od grubości pieczemy od 8-10 minut w temperaturze 175 stopni.
  6. Studzimy i przekładamy do puszki.



Uwagi:

  • gdy masa jest płynna dodajemy jeszcze trochę mąki.
  • wyrabianie ręczne jest ciężkie bo ciasto klei się do wszystkiego

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz