Pierniczki z imbirem
-cienkie i pachnące-
Przepisów na pierniczki jest wiele. Pewnie tyle ilu kucharzy. Oprócz tradycyjnych serc toruńskich uwielbiam cienkie jak opłatek z pewnego szwedzkiego sklepu. Do świąt zwykle ostaje się tylko kolorowa puszka. Dziś przepis znaleziony w sieci. Zamiast tradycyjnego miodu dodałam melasę z trzciny cukrowej. A wspaniały zapach i smak zawdzięczają imbirowi. Do wycinania wzorków użyłam magiczej wycinaczce na metalowej rączce dziąłającej na zasadzie wałka. Tenże przedmiot przeleżał w kuchennej szufladzie chyba ćwierć wieku. Prababcia to miala dobre pomysły:)
Składniki:
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
 - 1/2 łyżeczki startego cynamonu
 - 1/4 łyżeczki mielonych goździków
 - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 1/4 łyżeczki soli
 - 2 łyżeczki przyprawy do piernika
 - 150 g płynnej melasy z cukru trzcinowego
 - 110 g masła
 - 100 g cukru
 - 400 g mąki + do podsypywania
 - 1 jajko
 
Przepis:
- W garnku podgrzewamy melasę, cukier i masło. Trzymamy na ogniu aż do zagotowania, po czym odstawiamy do wystudzenia.
 - Do miski miksera/ robota kuchennego wsypujemy suche składniki, dodajemy jajko i mieszamy dolewając płynne składniki. Wyrabiamy mikserem aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
 - Dość zwartą masę - tak by dało się uformować kulę- przekładamy do miski i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
 - Masę po kawałku rozwałkowujemy na stolnicy na cienki placek. Wycinamy pierniczki, które przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
 - W zależności od grubości pieczemy od 8-10 minut w temperaturze 175 stopni.
 - Studzimy i przekładamy do puszki.
 
Uwagi:
- gdy masa jest płynna dodajemy jeszcze trochę mąki.
 - wyrabianie ręczne jest ciężkie bo ciasto klei się do wszystkiego
 
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz