Krem kataloński
- czyli crème brulée po hiszpańsku
Ten tradycyjny kataloński deser, stanowi pewnego rodzaju hiszpańską odpowiedź na znany powszechnie francuski crème brûlée. Między kremami widać jednak znaczące różnice. Krem kataloński przygotowywany jest a bazie mleka, cytryny, żółtek, kory cynamonu i mąki kukurydzianej, natomiast francuski powstaje na bazie śmietany z dodatkiem laski wanilii. Powierzchnię crema catalana pokrywa skorupka z karmelizowanego cukru. Deser najbardziej ochoczo konsumowany jest w dzień świętego Józefa, którego obchody przypadają 19 marca - stąd też pochodzi inna nazwa kremu: Crema de Saint Josep. Deser jest wyjątkowo słodki - ale o to przecież chodzi. Zapach karmelizowanego cukru wprowadza w niebywale błogą dla duszy i ciała atmosferę.
Składniki na 4 porcje:
- 3/4 szklanka cukru
- 4 żółtka jaj
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 laska cynamonu
- skórka starta z 1/2 cytryny
- 2 szklanki mleka
- około 100 g brązowego cukru
Przygotowanie:
- Rozetrzyj w garnku żółtka jaj z 3/4 szklanki cukru. Kiedy składniki się ze sobą połączą i powstanie gęsta masa dodaj laskę cynamonu i startą skórkę z cytryny. Wlej mleko i dodaj mąkę kukurydzianą. Gotuj całość na małym ogniu nieustannie mieszając aż powstanie gęsty krem. Zdejmij natychmiast z ognia.
- Usuń laskę cynamonu. Rozlej krem do 4 mniejszych miseczek. Postaw koło okna lub w inne chłodne miejsce do wystudzenia. Jak tylko osiągną temperaturę pokojową wsadź do lodówki na 2-3 godziny.
- Wyjmij z lodówki i posyp miseczki z kremem brązowym cukrem. Wstaw do piekarnika ustawionego na funkcję grill - i piecz do momentu aż cukier się zeszkli tworząc lekko twarda powłokę - trwa to około 10 minut. Dla efektu możesz pokropić całość alkoholem i podpalić. Creme catalana można spożywać schłodzone lub ciepłe - w zależności od upodobania.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz