czwartek, 19 grudnia 2013

Crema catalana

Krem kataloński

- czyli  crème brulée po hiszpańsku


Ten tradycyjny kataloński deser, stanowi pewnego rodzaju  hiszpańską odpowiedź na znany powszechnie francuski crème brûlée. Między kremami widać jednak znaczące różnice. Krem kataloński przygotowywany jest a bazie mleka, cytryny, żółtek, kory cynamonu i mąki kukurydzianej, natomiast francuski powstaje na bazie śmietany z dodatkiem laski wanilii. Powierzchnię crema catalana pokrywa skorupka z karmelizowanego cukru. Deser najbardziej ochoczo konsumowany jest w dzień świętego Józefa, którego obchody przypadają  19 marca - stąd też pochodzi inna nazwa kremu: Crema de Saint Josep. Deser jest wyjątkowo słodki - ale o to przecież chodzi. Zapach karmelizowanego cukru wprowadza w niebywale błogą dla duszy i ciała atmosferę.



Składniki na 4 porcje:
  • 3/4 szklanka cukru
  • 4 żółtka jaj
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 laska cynamonu
  • skórka starta z 1/2 cytryny
  • 2 szklanki mleka
  • około 100 g brązowego cukru

Przygotowanie:
  1. Rozetrzyj w garnku żółtka jaj z 3/4 szklanki cukru. Kiedy składniki się ze sobą połączą i powstanie gęsta masa dodaj laskę cynamonu i startą skórkę z cytryny. Wlej mleko i dodaj mąkę kukurydzianą. Gotuj całość na małym ogniu nieustannie mieszając aż powstanie gęsty krem. Zdejmij natychmiast z ognia.
  2. Usuń laskę cynamonu. Rozlej krem do 4 mniejszych miseczek. Postaw koło okna lub w inne chłodne miejsce do wystudzenia. Jak tylko osiągną temperaturę pokojową wsadź do lodówki na 2-3 godziny.
  3. Wyjmij z lodówki i posyp miseczki z kremem brązowym cukrem. Wstaw do piekarnika ustawionego na funkcję grill - i piecz do momentu aż cukier się zeszkli tworząc lekko twarda powłokę - trwa to około 10 minut. Dla efektu możesz pokropić całość alkoholem i podpalić. Creme catalana można spożywać schłodzone lub ciepłe - w zależności od upodobania.
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z About.com - Spanish Food

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz