czwartek, 19 grudnia 2013

Cannelloni ze szpinakiem

Cannelloni ze szpinakiem i ricottą

- rurki nie mięsem nadziewane


Jak już wspominaliśmy w przypadku Cannelloni z miesem mielonym, Cannelloni to rodzaj włoskiego makaron o kształcie większej  rurki, które zwyczajowo nadziewa się mięsem mielonym. W tym przypadku nadzienie będzie wegetariańskie. Szpinak i czosnek do połączenie doskonałe, które nawet wielkiego przeciwnika warzywa przekona. Mleczna ricotta dodatkowo sprawi, że całość będzie aksamitnie przyjemna dla podniebienia. Warto wspomnieć, że to właśnie rejon Morza Śródziemnego jako pierwszy zaadaptował szpinak pod uprawę. Zatem kto, jak nie Włosi będzie wiedział lepiej jak przyrządzić warzywo. Mówi się, że dania z makaronu tuczą - nie w tym przypadku, szpinak bogaty jest w witaminy z grupy B, które skutecznie obniżają poziom cholesterolu we krwi. Szpinak jest idealny dla osób zmagających się z anemią, ponieważ zawiera żelazo, niezastąpione w produkcji czerwonych krwinek, a także dla kobiet w ciąży - ze względu na zawarty w szpinaku kwas foliowy. Danie jest bardzo smaczne - z pewnością może konkurować ze swoim mięsnym odpowiednikiem.



Składniki dla 4 osób:
  • 400 g mrożonego szpinaku (kostka)
  • 1 opakowanie makaronu cannelloni
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki opłukanych kaparów
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 250 g serka ricotta (będzie mniej po włosku ale ew. można użyć fety)
  • 2 łyżki śmietany
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki suszonego oregano
  • 3/4 szklanki startego żółtego sera
  • ewentualnie: 2 -3 części pomidorów w zalewie, listki bazylii

Sos beszamelowy:
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 szklanki startego żółtego sera



Przygotowanie:
  1. Na rozgrzaną patelnie z oliwą wrzuć posiekany czosnek. Jak tylko zacznie wydobywać się aromat wyłóż na patelnie rozmrożony szpinak. Dodawaj kolejno oregano, gałkę muszkatołową, pieprz i sól. Dodaj kapary oraz rozdrobniony serek ricotta - wymieszaj dobrze wszystkie składniki ze sobą. Pozostaw na niezbyt dużym ogniu do zgęstnienia masy. W razie potrzeby dodaj więcej przypraw. Ewentualnie możesz dodać świeże poszatkowane liście bazylii oraz pokrojone na mniejsze kawałki pomidory w zalewie.
  2. Każdą rurkę cannelloni nadziewaj wcześniej przygotowaną i ostudzoną masą. Najlepiej napełnić rurki rękoma z obu stron makaronu. W natłuszczonym oliwą żaroodpornym naczyniu ustaw wypełnione farszem rurki jedna obok drugiej.
  3. Przygotuj sos beszamelowy: Rozgrzej w garnku masło z mąką. Jak tylko masło się rozpuści dolej 2 szklanki mleka - dodaj szczyptę gałki muszkatołowej. Jak tylko powstanie gładka masa dodaj starty żółty ser. Gotuj na niewielkim wolnym ogniu do momentu, gdy całość stanie się gęsta. Zdejmij z ognia i polej sosem wierzch rurek cannelloni. Posyp resztą żółtego sera.
  4. Piecz cannelloni przez 30 minut pod przykryciem i kolejne 15 minut bez przykrycia, do momentu aż ser się rozpuści i zarumieni w temperaturze około 120 stopni Celsjusza. Podawaj od razu. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz