poniedziałek, 2 grudnia 2013

Tzatziki

Tzatziki

- grecki sos idealny do potraw z grilla



Znana grecka przystawka tzatziki, a z polskiego cacyki stanowi najbardziej popularne nie tylko w Grecji, ale i na całym świecie przybranie i dodatek do potraw z grilla, smażonych oraz pieczonych. Idealnie komponuje się z mięsem, ale także może być serwowana na kanapkach, lub zapieczonym pieczywie. Nazwa tzatziki pochodzi od tureckiego dania cacık, które ma bardzo zbliżone składniki, a zasadnicza różnica polega na tym, że turecka wersja jest bardziej płynna. Zatem tak - tzatziki, wcale nie pochodzi z Grecji, ale Tureckiego Imperium, kiedy to w dawien dawnych czasach turecki władca zwykł jadać sos tzatziki wraz z pieczywem - tak głosi plotka. Dla wielu ludzi nazwa potrawy jest niezwykle trudna do wymówienia, ze względu na skomplikowaną zbitkę głosek - dla Polaków - jest banalnie prosta, nie takie dźwięki z siebie jesteśmy w stanie wydobyć. A teraz wybaczcie - karkówka z grilla z dodatkiem tzatziki już stygnie! 


Składniki:

  • 1/2 świeżego długiego ogórka
  • 250 ml gęstego jogurtu typu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 5-6 liści świeżej mięty
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 pęczka świeżego koperku
  • sól, świeże zmielony pieprz
  • ewentualnie: 3 czarne oliwki, drobno pokrojone



Przygotowanie:
  1. Ogórka obierz ze skórki, tak aby w kilku miejscach pozostała zielona skórka. Rozkrój wzdłuż na 4 części, usuń gniazda nasienne. Posól i odstaw, aby soki wypłynęły, następnie odsącz od nadmiaru soków za pomocą papierowego ręcznika. Pokrój w bardzo drobną kostkę.
  2. Do salaterki wlej jogurt, posiekane drobno liście mięty, starty czosnek, posiekany drobno koperek, oliwę. Wymieszaj. Dodaj pokrojonego ogórka i sok z cytryny, ewentualnie oliwki. Dopraw solą i pieprzem. Ogórek powinien być delikatnie wyczuwalny w potrawie. Skrop dodatkowo oliwą i włóż do lodówki. Sos podawaj schłodzony. 



Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z Greedy Gourmet

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz