Tzatziki
- grecki sos idealny do potraw z grilla
Znana grecka przystawka tzatziki, a z polskiego cacyki stanowi najbardziej popularne nie tylko w Grecji, ale i na całym świecie przybranie i dodatek do potraw z grilla, smażonych oraz pieczonych. Idealnie komponuje się z mięsem, ale także może być serwowana na kanapkach, lub zapieczonym pieczywie. Nazwa tzatziki pochodzi od tureckiego dania cacık, które ma bardzo zbliżone składniki, a zasadnicza różnica polega na tym, że turecka wersja jest bardziej płynna. Zatem tak - tzatziki, wcale nie pochodzi z Grecji, ale Tureckiego Imperium, kiedy to w dawien dawnych czasach turecki władca zwykł jadać sos tzatziki wraz z pieczywem - tak głosi plotka. Dla wielu ludzi nazwa potrawy jest niezwykle trudna do wymówienia, ze względu na skomplikowaną zbitkę głosek - dla Polaków - jest banalnie prosta, nie takie dźwięki z siebie jesteśmy w stanie wydobyć. A teraz wybaczcie - karkówka z grilla z dodatkiem tzatziki już stygnie!
Składniki:
- 1/2 świeżego długiego ogórka
- 250 ml gęstego jogurtu typu greckiego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 5-6 liści świeżej mięty
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 pęczka świeżego koperku
- sól, świeże zmielony pieprz
- ewentualnie: 3 czarne oliwki, drobno pokrojone
Przygotowanie:
- Ogórka obierz ze skórki, tak aby w kilku miejscach pozostała zielona skórka. Rozkrój wzdłuż na 4 części, usuń gniazda nasienne. Posól i odstaw, aby soki wypłynęły, następnie odsącz od nadmiaru soków za pomocą papierowego ręcznika. Pokrój w bardzo drobną kostkę.
- Do salaterki wlej jogurt, posiekane drobno liście mięty, starty czosnek, posiekany drobno koperek, oliwę. Wymieszaj. Dodaj pokrojonego ogórka i sok z cytryny, ewentualnie oliwki. Dopraw solą i pieprzem. Ogórek powinien być delikatnie wyczuwalny w potrawie. Skrop dodatkowo oliwą i włóż do lodówki. Sos podawaj schłodzony.
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z Greedy Gourmet
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz