Słodko-pikantna sałatka z pomelo
- tajski pogląd na sałatkę
Kuchnia Tajlandii jest odzwierciedleniem jej historii. U wybrzeży dawnego Syjamu cumowały statki, a w nich kupcy portugalscy, indyjscy, arabscy, holenderscy oraz francuscy. To własnie tu można szukać źródła inspiracji i wpływów obecnych, tak czarujących smaków tajskich potraw. Kucharze opierają się o chińską sztukę łączenia pięciu smaków - słodkiego, kwaśnego, słonego, gorzkiego oraz ostrego. Kuchnia tajska z pewnością jest wyrazista, zawsze któryś ze smaków będzie bardziej dominował. Tajowie przywiązują ogromną wagę do jedzenia, jak również samej estetyki. Posiłek ma być także ucztą dla oczu, a samo gotowanie w szczególności powinno być opart na intuicji. Niewątpliwie kuchnia tajska jest twórcza, kolorowa, aromatyczna i inspirująca. Dzisiaj jako przykład połączenia dla Europejczyka dosyć zaskakującego - słodka i zarazem pikantna sałatka z pomelo, czerwoną cebulą, papryczką chilli i miętą, polana sosem z sosu sojowego, brązowego cukru, czosnku i soki z cytryny. Całość robi wrażenie. Już dawno, żadne danie mnie tak bardzo pozytywnie nie zaskoczyło. Polecam wszystkim łowcom egzotycznych, tajskich smaków!
Składniki na 2 porcje:
- 1 mała czerwona cebula
- 1 duże pomelo
- 1 mała lub 1/2 średniej papryczki chilli, cienko pokrojone
- 1/4 szklanki liści świeżej mięty i bazylii (w oryginale kolendry)
- 1/4 orzeszków arachidowych, niesolonych
- 1 duży ząbek czosnki, zmiażdżony
- 1 łyżeczka startego cukru trzcinowego (w oryginale palmowego)
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
Przygotowanie:
- Obierz owoc pomelo, usuń białe błony, pokrój miąższ na cząstki. Umieść je w dużej misce.
- Cebulę przekrój na pół i posiekaj w cienkie paski. Orzechy arachidowe obierz ze skóry i upraż na rozgrzanej patelni, następnie grubo posiekaj. Wrzuć powyższe składniki do miski z pomelo, dodaj chilli oraz grubo posiekane liście bazylii i mięty.
- W małej miseczce połącz ze sobą czosnek, brązowy cukier, sok z cytryny i sos sojowy. Dobrze wymieszaj aż cukier się całkiem rozpuści. Polej sosem sałatkę i delikatnie potrząśnij, aby połączył się ze wszystkimi składnikami.
Przepis zaczerpnięty zmodyfikowany "Podróże kulinarne. Kuchnia Tajska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz