Kebabczeta
- czyli klasyczny kebab bułgarski
Kuchnia bułgarska reprezentuje bałkański styl gotowania. Mimo, że Bułgaria jest krajem Południowych Słowian, to niewątpliwie czuć w niej smak innych wpływów kulturowych. Przede wszystkim doświadczenie panowania tureckiego pozostawiło silny wpływ w smaku potraw dzisiejszej Bułgarii. Sprzyjający uprawie roślin klimat, owocuje użyciem w kuchni rozmaitości warzyw, ziół i owoców. Kraj słynie z bogatego wyboru sałatek, serwowanych przy okazji każdego posiłku. Kuchnia bułgarska znana jest z wysokiej jakości produktów mlecznych, win znanych na całym świecie i innych napojów alkoholowych jak np. rakia, mastika i menta. Większość potraw bułgarskich jest pieczona lub gotowana, smażenie na głębokim oleju jest mało popularne - ale grillowanie różnych rodzajów mięsa już tak. W odróżnieniu od Turcji - najbardziej popularnym mięsem jest wieprzowina. Często spożywa się także różne gatunki ryb i drób. Sama wołowina już nie jest tak popularna, ponieważ Bułgaria stawia w głównej mierze na wyroby mleczne. W wielu przepisach wykorzystuje się także jagnięcinę. Dzisiaj bułgarski klasyk - czyli kebab w rozumieniu bułgarskim.
Składniki dla 3-4 osób:
- 500 g mielonej wieprzowo-wołowego (może być też drobiowe lub wołowe)
- 1 cebula, drobno posiekana
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- 1/2 łyżeczki ziela angielskiego, mielonego
- sól, świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
- Mięso mielone dopraw solą i na około 1 godzinę odstaw do lodówki. Następnie, połącz z cebulą i czosnkiem i dokładnie wymieszaj z przyprawami - odstaw na kolejne 2 godziny.
- Z przygotowanej masy uformuj kiełbaski i piecz ze wszystkich stron na grillu lub na niewielkiej ilości oleju na patelni grillowej przez koło 6-8 minut. Podawaj z sałatką z pomidorów oraz z sosem czosnkowym.
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Bułgarska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz