niedziela, 15 grudnia 2013

Zapiekanka z ziemniaków i pora

Zapiekanka z ziemniaków i pora

- iberyjsko i lekko


Hiszpania to kraj kontrastu kulinarnego. W mniejszych oddalonych od większych metropolii miejscowościach dominuje kuchnia tradycyjna, oparta o proste składniki. Wielkie miasta oraz ośrodki turystyczne  przedstawiają kuchnię współczesną, łączącą wpływy kulturowe, wiele w niej eleganckich zdobień i wyrafinowanych dodatków, jest bardzo nastawiona na turystów. Na prowincji gdzie króluje kuchnia domowa, w knajpach zaś menu jest skromne, za to idealnie przedstawia  gust kulinarny miejscowej ludności. Bary i restauracje często stanowią rodzinny biznes, co zapewnia miłą atmosferę. Posiłki przy dobre pogodzie najczęściej serwowane są na świeżym powietrzu. Tradycyjne hiszpańskie dania przygotowuje się w sposób intuicyjny, zatem - tam, gdzie bardziej tłoczno, znaczy, że kucharz ma dobry zmysł kucharski. Przedstawiamy prostą w składniki zapiekankę z ziemniaków i pora, jako przykład kuchni prowincjonalnej.



Składniki dla 4 osób:
  • 5 średniej wielkości ziemniaków
  • 1 średni por, drobno pokrojony
  • 3 łyżeczki świeżego tymianku, lub 2 suszonego
  • 1/4 szklanki bulionu z kurczaka
  • 1/4 szklanki wytrawnego białego wina
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty


Przygotowanie:
  1. Pokrój ziemniaki na plasterki. Możesz lekko obgotować Rozłóż połowę na dnie żaroodpornego, natłuszczonego naczynia. Następnie, wyłóż pokrojonego pora. i połowę tymianku. Na wierzch rozłóż resztę plasterków ziemniaka i oprósz tymiankiem.
  2. Do bulionu, wsyp przeciśnięty przez praskę czosnek, wino oraz oliwę - wymieszaj. Powstałym sosem polej ziemniaki. Piecz przez 45 minut, pod przykryciem, w średnio nagrzanym piekarniku. Następnie, zdejmij przykrycie i piecz przez koleje 45 minut, aż ziemniaki się przyrumienią.

Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Hiszpańska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz