Tagliolini frutti di mare
- czyli makaron z owocami morza
Kuchnia włoska zdaje się być najpopularniejsza kuchnią europejską. Charakteryzuje się korzystaniem z dużej ilości warzyw, takich jak pomidor, cebula, czosnek, czy oliwki oraz przypraw. Potrawy kuchni włoskiej są bardzo różnorodne. Menu północy kraju bogatsze jest w ryż i polentę, południe jest zaś niekończącą się opowieścią z makaronu. Tagliolini, inaczej nazywany także tagliatelle stanowi klasyczny włoski makaron, w kształcie długich wstążek, przypominający fettuccine, od którego jest szerszy. Jak głosi legenda powstało w epoce renesansu, przez utalentowanego szefa kuchni Zefirano, który został zainspirowany fryzurą Lukrecji d'Este ułożoną z okazji jej ślubu z Annibale II Bentivoglio w 1487 roku. Inna pogłoska mówi, że początek istnienia makaronu łączy się z weselem bardziej znanej Lukrecji Borgii i Alfonsa I d'Este w 1501 roku. Anegdotyczne początki tego makaronu tłumaczone są jako jedynie wymysł bolońskiego rysownika i satyryka Augusto Majani z 1931 r. Z upływem czasu tagliolini, stało się makaronem spożywanym przez prostych ludzi - prawdopodobnie właśnie tą drogą zyskało tak wielką popularność. Owoce morza w krajach śródziemnomorskich stanowią popularne danie. Najróżniejsze skorupiaki, jak homary, kraby, krewetki oraz mięczaki, w tym małże, pewne gatunki ślimaków, a także kalmary i ośmiornice odgrywały ważną rolę w odżywianiu człowieka już od początków jego istnienia, o czym świadczą znaleziska archeologiczne z epoki kamiennej. Są świetnym źródłem wysokiej wartości białka, są źródłem witamin z grupy B, jodu, wapnia, selenu oraz fluoru. Ponadto zawierają umiarkowane ilości żelaza, cynku i magnezu. Co podkreśla ich wartość - np. ostrygi ą najbogatszym w diecie naturalnym źródłem cynku, dzięki czemu uznawane są za silny afrodyzjak. Zatem jedzmy makaron z darami morza na zdrowie!
Składniki:
- 250 g makaronu tagliolini/tagliatelle
- 300-500 g mieszanki owoców morza
- 1 pomidor
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1/2 cebuli, drobno posiekanej
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 łyżka natki pietruszki, drobno posiekanej
- 1.2 papryczki chilli, drobno posiekanej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
- dodatkowo: kilka świeżych liści bazylii i pomidorków koktajlowych do przybrania,
Przygotowanie:
- Pomidor sparz we wrzątku, obierz ze skóry. Usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Posiekaj drobno cebulę, czosnek, pietruszkę i chilli.
- Do osolonego wrzątku wsyp makaron i gotuj przez 5 - 6 minut. W przepisie było 3, ale okazało się stanowczo za krótko.
- Rozgrzej oliwę na patelni dodaj cebulę, czosnek i chilli. Smaż do momentu aż zacznie wydobywać się miły aromat. Wtedy dodaj pomidora, sos rybny. Duś przez 3 minuty, aż masa stanie się mniej więcej jednolita. Dodaj owoce morza i duś pod przykryciem przez 4 minuty. Następnie kolejne 3 bez przykrycia.
- Odcedź makaron i wrzuć na patelnie wymieszaj wszystkie składniki ze sobą przez około 1 minutę. W razie potrzeby posól. Wyłóż na talerze. Przybierz bazylią i pomidorkami koktajlowymi. Podawaj gorące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz