poniedziałek, 10 lutego 2014

Kurczak w zielonym curry

Zielone curry z kurczakiem

i zielonymi warzywami


Istnieje wiele wariacji dla zielonego curry. Nazwa jak łatwo się domyśleć nazwa pochodzi od jego koloru. Zielona pasta curry powstaje w moździerzu, poprzez połączenie zielonego chilli , szalotki, czosnku, galangalu , limonki kaffir , trawy cytrynowej skórki , korzenia kolendry , prażonych nasion kolendry i kminku , pieprzu, krewetek oraz soli. Dania w zielonym curry powstają z dodatkiem mleczka kokosowego, zielonej pasty curry, często bakłażana tajskiego, cukru, sosu rybnego oraz liści tajskiej bazylii. Często nazywa się je słodkim - ze względu na dużą ilość użytego mleczka, niemniej jednak nie jest mniej ostre niż czerwone, czy żółte curry. Zielone curry zwyczajowo jada się z dodatkiem ryżu lub płaskim pieczywem typu roti. Kurczak w zielonym curry przedstawia bardzo popularne danie kuchni tajskiej. Ideale na chłody - pikanteria dania rozgrzeje każde podniebienie.



Składniki dla 4 osób:
  • 1 opakowanie zielonej pasty curry (50 g)
  • 2 puszki mleczka kokosowego (2 x 400 g)
  • 1 łyżeczka sproszkowanej trawy cytrynowej (opcjonalnie)
  • 1 kg filetów z ud kurczaka
  • 1 łyżki oleju arachidowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki soku z cytryny/limonki
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 nieduża cukinia, pokrojona na kawałki po 5 cm
  • 1/4 szklanki świeżej, grubo posiekanej kolendry/dała pietruszki
  • 1/2 świeże mała, zielona papryczka chilli, cienko pokrojona
  • 2 młode cebulki, cienko pokrojone


Opcjonalnie:
  • 1/2 kalarepy, pokrojonej w niedużą kostkę
  • 2 ziemniaki ugotowane na twardo, pokrojone na ćwiartki
  • 2 łyżki zielonego groszku
  • 100 g ugotowanego ryżu


Przygotowanie:
  1. Umieść zieloną pastę curry na dużej patelni i podgrzewaj do momentu aż zapach stanie się intensywny. Dolej mleczko kokosowe i ewentualnie sproszkowaną trawę cytrynową. Doprowadź całość do wrzenia. Zmniejsz płomień i gotuj przez kolejne 5 minut, cały czas mieszając.
  2. Pokój udka kurczaka na ćwiartki. Rozgrzej olej na patelni i smaż kurczaka niedużymi porcjami aż się przyrumienią. Usuń nadmiar tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego.
  3. Dodaj do mieszanki curry kurczaka. Dolej sok z cytryny, dodaj cukier i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Dodaj cukinię, kalarepę, ziemniaki i groszek. Podgrzewaj, nieustannie mieszając aż cukinia zmięknie.
  4. Podawaj w miseczkach, na dnie wsyp po trochu ryżu, posyp zielone curry z kurczaka cienko pokrojoną zieloną papryczką chilli i cebulką ze szczypiorkiem.



Uwagi:
  • W oryginalnym przepisie zabrakło kalarepy, ziemniaków oraz groszku - zabrakło za to bakłażana tajskiego. 
  • Olej arachidowy zastąpiłam zwykłym, a liście trawy cytrynowej, sproszkowaną wersją.
  • Pastę curry oraz sproszkowaną trawę cytrynową swobodnie można zakupić w sieci sklepów  "Smaki świata", a dużo taniej dostępne są w sieci.
Kokosowo

Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany "Podróże kulinarne. Kuchnia Tajska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz