Zupa krem z brokułów
-zielono w trakcie zimy-
Brokuł, warzywo inaczej zwane kapustą szparagową kapustą szparagową powszechnie uprawiany był już w starożytnej Grecji i Rzymie. Obecnie największe uprawy znajdują się w Chinach i Indiach. W Europie Polska stanowi jedno z głównych miejsc uprawy tego warzywa. Brokuły są bardzo zdrowie, podobnież zapobiegają depresji, poprawiają samopoczucie i chronią przed wieloma chorobami. Powinni je jeść zarówno dorośli jak i dzieci. Przedstawiamy zupę z brokułów - jako, że Indie wiodą prym w uprawie warzywa, mają także wiele pomysłów na jego zastosowanie.
- 1/2 kg brokułów lub jedno opakowanie mrożonych
- mała cebula
- 2 łyżki oliwy
- natka pietruszki
- 1 litr rosołu
- pieprz,sól do smaku
Przygotowanie:
- Cebulę posiekać na drobną kostkę, zeszklić na patelni z oliwą.
- Do gotującego się rosołu dodać podzielone na różyczki lub nie rozmrożone brokuły.Gotować do miękkości warzyw.
- Natkę pietruszki drobno posiekać dodać do zupy.
- Po przestudzeniu zupę zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
Do smaku można dodać odrobinę śmietany.
Przepis zaczerpnięty zmodyfikowany z gazety "Dziecko"
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz