środa, 5 lutego 2014

Zupa krem z brokułów

Zupa krem z brokułów

-zielono w trakcie zimy-


Brokuł, warzywo inaczej zwane kapustą szparagową kapustą szparagową powszechnie uprawiany był już w starożytnej Grecji i Rzymie. Obecnie największe uprawy znajdują się w Chinach i Indiach. W Europie Polska stanowi jedno z głównych miejsc uprawy tego warzywa. Brokuły są bardzo zdrowie, podobnież zapobiegają depresji, poprawiają samopoczucie i chronią przed wieloma chorobami. Powinni je jeść zarówno dorośli jak i dzieci. Przedstawiamy zupę z brokułów - jako, że Indie wiodą prym w uprawie warzywa, mają także wiele pomysłów na jego zastosowanie.





Składniki:
  • 1/2 kg brokułów lub jedno opakowanie mrożonych
  • mała cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • natka pietruszki
  • 1 litr rosołu
  • pieprz,sól do smaku


Przygotowanie:
  1. Cebulę posiekać na drobną kostkę, zeszklić na patelni z oliwą.
  2. Do gotującego się rosołu dodać podzielone na różyczki lub nie rozmrożone  brokuły.Gotować do miękkości warzyw.
  3. Natkę pietruszki drobno posiekać dodać do zupy.
  4. Po przestudzeniu zupę zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji.


Uwagi:
Do smaku można dodać odrobinę śmietany.

Przepis zaczerpnięty zmodyfikowany z gazety "Dziecko"

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz