Naleśniki z nadzieniem migdałowym
-na sposób hiszpański
Hiszpanie wiedzą, co dobre i często pozwalają sobie na chwilę błogiego zapomnienia. Kaloryczność deserów jest tematem nieporuszanym. Najpopularniejszym deserem jest krem kataloński, jednakże bogactwo łakoci jest tam tam ogromne. Wzgórza Hiszpanii porastają sady z migdałowcami - dlatego nietrudno zrozumieć, czemu migdały stały się podstawowym składnikiem wielu deserów. Nugaty turron, czy marcepan to najbardziej znane sposoby ich wykorzystania. Hiszpanie są także znani z bogatego wyboru kremów. Dzisiaj połączyliśmy jedno z drugim i przygotowaliśmy naleśniki z nadzieniem migdałowym z małym dodatkiem wina. Hiszpanie często zaczynają dzień od słodkości - np. churros i kawy, ale także często potrafią go zakończyć równie słodko. Idąc za przykładem uśmiechniętych Hiszpanów - podarujmy sobie odrobinę radości dla naszych kubków smakowych!
Składniki na 4 porcje:
- 1/2 szklanki mąki (55 g)
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 2 jajka, rozmącone
- 15 g roztopionego masła
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka płatków migdałów, uprażonych
- cukier puder do posypania
Nadzienie migdałowe:
- 400 g serka homogenizowanego
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1/5 szklanki płatków migdałowych, uprażonych
- 1 łyżka wina - najlepiej madera
Przygotowanie:
- Przesiej mąkę i cukier puder do miski. Stopniowo dodaj jajka, masło i mleko aż uzyskasz gładkie, jednolite ciasto o konsystencji śmietany. Przykryj i odstaw na 1 godzinę.
- Przygotuj nadzienie: Zmiksuj lub dobrze wymiesza serek homogenizowany z cukrem pudrem na jednolitą masę. Dodaj wino i płatki migdałów. Wymieszaj ponownie składniki
- Wlej 2 łyżki ciasta na natłuszczoną i rozgrzaną wcześniej patelnię o grubym dnie. Smaż, aż naleśnik się lekko przyrumieni. Odwróć, by usmażyć go po drugiej stronie. Czynność powtarzaj do wykorzystania całego ciasta.
- Na każdy placek naleśnika nałóż nadzienie i złóż. Ze względu na tym nadzienia lepiej danie podawać schłodzone.
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Hiszpańska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita
Smacznego!
muszą być pyszne:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa alternatywa dla naszych polskich z białym serem. Co ważne - smak migdałów nie jest narzucający się, tylko subtelny :)
OdpowiedzUsuńSuper! Pyychotka :D
OdpowiedzUsuń