czwartek, 20 lutego 2014

Japońskie szaszłyki yakitori

Yakitori

 - szaszłyki z kurczaka z przyprawami


Yakitori stanowi potrawę z kilkusetletnią tradycją. W skład tego tradycyjnego japońskiego specjału wchodzi mięso drobiowe, sos sojowy, sake, grzybów, papryki i pora. Szaszłyki opiekane według starodawnej receptury na węglu drzewnym, na wąskim grillu. Całość opieka się stosunkowo krótko, bo zaledwie 2-3 minuty. Potrawę można podawać z dodatkiem soku z cytryny i mieszanką siedmiu przypraw, w skład które wchodzi pieprz kajeński, mak, gorczyca, sezam, shiso, konopia i skórka mandarynki. Yakitori ma swoje kombinacje. Bywa, że składa się wyłącznie z filetów kurczaka lub kawałków wątróbki. Małe restauracyjki lub stanowiska serwujące potrawę nazywa się Yakitori-ya. Danie często spożywa się wieczorową porą przy trunkach jak piwo, czy Shōchū, czyli japońskiej wódce. Yakitori-ya są znane z nieformalnej natury i towarzyskiej atmosfery, stanowią popularne miejsce spotkań, szczególnie młodzieży i pracowników biurowych podczas drogi powrotnej do domu. Najpopularniejsze i najbardziej znane yakitori-ya znajduje się w Tokio - Omoide-Yokocho Shinjuku.



Składniki dla 2-3 osób:
  • 1 pierś z kurczaka, pokrojona na 2,5 cm kawałki
  • 1 średnia czerwona papryka, grubo pokrojona
  • 4 świeże grzyby shiitake, przekrojone na pół *
  • 6 grubych dymek, oczyszczonych, pokrojonych na 2,5 cm kawałki
  • 1/4 łyżeczki pieprzu sansho (użyłam zwykłego) + siedem przypraw
Sos:
  • 1/2 łyżeczki japońskiego sosu sojowego
  • 1/4 szklanki octu rozcieńczonego wodą (zamiast mirin)
  • 2 łyżki cukru


Przygotowanie:

  1. Nadziej na drewniane patyczki kolejno kawałki kurczaka, papryki, dymki oraz grzybów shiitake. Pozostaw między nimi lekkie odstępy, aby piekły się równomiernie.
  2. Przygotuj sos: wymieszaj składniki w niewielkim rondelku. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i podgrzewaj bez przykrycia do zmniejszenia objętości do mniej więcej 2/3. Pozostaw do wystygnięcia. 
  3. Piecz na ruszcie, grillu lub grillowej patelni, od czasu do czasu odwracając i smarując sosem. Szaszłyki powinny być miękkie w środku i przyrumienione z zewnątrz.
  4. Przed podaniem posyp pieprzem.

* Z braku dostępu do grzybów shiitake, użyłam pieczarek.


Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Japońska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz