Jajko sadzone na grzance z awokado
na śniadanie lub kolacje
To, co najbardziej charakteryzuje kuchnie meksykańską jest poczucie sytości, jakie za sobą niesie. Trudno szukać w niej dietetycznych potraw. Jedzenie ma w końcu dostarczyć energii. Z drugiej jednak strony, w kuchni meksykańskiej wyraźnie czuć smak warzyw i owoców, których jest bardzo wiele, czy to w postaci salsy, czy jako część składników potrawy. Jedzenie, jak i całe życie powinno być proste, Meksykanie nie przejmują się drobiazgami. Często szukają ucieczki od codziennych obowiązków i dyscypliny. Dania meksykańskie jada się z przyjemnością, ważny jest smak a nie symetryczna forma podania. Jednocześnie potrawy są soczyście kolorowe, dzięki różnorodności owoców i warzyw przyciągają wzrok. Dzisiaj danie, świetne na śniadanie, u mnie w formie kolacji - jajko sadzone z boczkiem i dodatkiem, awokado, pomidora, czarnych oliwek i czerwonej cebuli.
Składniki na 2 porcje:
- 2 jajka
- 2 małe tortille lub 1 kajzerka - podzielona na 2 kromki
- 4 plasterki boczku, pokrojone na mniejsze kawałki
- 1 awokado, pokrojone na większe kawałki
- 4-5 pomidorki koktajlowe lub 2 zwykłe, pokrojone
- 1/2 czerwonej cebuli, pokrojona na cienkie paseczki
- 4 czarne oliwki, pokrojone
- oliwa
- sól, świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
- Usmaż na patelni boczek. Pokrój warzywa. Opiecz kromki lub placki tortilli na patelni z dodatkiem odrobiny oliwy.
- Odsuń boczek na bok patelni i rozbij jajko. na wierzch sadzonego jajka rozłóż usmażone plasterki boczku. Jak tylko jajko się zetnie przełóż je na tortillę lub kromkę. Czynność powtórz z drugim jajkiem. Wyłóż na talerz i podawaj z dodatkiem pokrojonego awokado, pomidorów, oliwek, i cebuli. Dodaj soli i pieprzu do smaku.
Smacznego!
Lubię takie kolorowe potrawy. I chociaż w sumie przepis jest prosty, skusiłabym się na takie śniadanie :)
OdpowiedzUsuńPrzepis jest rzeczywiście banalnie prosty, ale nie powiem już dawno nie jadłam tak pożywnie kolorowej kolacji!
OdpowiedzUsuń