Chrust
faworki, chruściki, kreple
Faworki są tradycyjnym polskim deserem, przygotowywanym w okresie karnawału. Jak się okazuje nie tylko są polskie, ale także są częścią kuchni niemieckiej oraz litewskiej. Chruściki wyrabia się ze zbijanego ciasta śmietanowego i smaży w podobny sposób do pączków. Zagniecione ciasto wielokrotnie się tłucze i składa, tak aby pojawiły się pęcherzyki powietrza. Najbardziej popularnym kształtem faworków stanowią kokardki, ale co raz częściej można spotkać się formy przypominające róże, czy chrust zwinięty w rolkę. Właściwie przygotowane faworki powinny być lekko kruche. Zwyczajowo podawane są z cukrem pudrem, czasami przy akompaniamencie konfitur. Mimo, że powszechnie można je zakupić w okresie karnawału do tłustego czwartku, to warto je przygotować samemu - są znacznie smaczniejsze niż kupne, a robienie ich to przyjemna zabawa.
- 2 czubiaste szklanki mąki pszennej (400 g)
- szczypta soli
- 3-4 łyżki masła
- 1 jajko
- 4 żółtka
- 1 łyżka cukru pudru
- 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 12%
- 1 łyżka octu
Dodatkowo:
- olej roślinny (w przepisie 2 litry, użyłam znacznie mniej)
- do posypania: cukier puder wymieszany z cukrem wanilinowym
- Przesiej mąkę do miski, wsyp sól i drobne kawałki masła. Rozetrzyj dokładnie całość. W oddzielnej miseczce ubij jajko i pozostałe żółtka z łyżką cukru pudru na puszystą pianę. Dodaj masę jajeczną do miski z mąką. Dodaj śmietanę i ocet całość wymieszaj za pomoc łyżki lub w rękach na gładką masę.
- Kiedy ciasto stanie się dość twarde i złote, włóż je do miski, przykryj folią i odstaw do lodówki na 45 minut. Po tym czasie rozwałkuj je na nieduży placek, złóż na pół, rozwałkuj i ponownie złóż - czynność powtórz wielokrotnie. Dzięki temu między złożonymi płatami będzie więcej powietrza.
- Ciasto rozwałkuj na bardzo cienkie płaty. Za pomocą noża wytnij nie za długie paski. W środku każdego wykonaj nacięcie, przez które później przewiń jeden koniec ciasta.
- Na rozgrzany olej na szerokiej patelni smaż faworki partiami. Jak tylko się lekko zarumienią po obu stronach wyjmij je z tłuszczu i rozłóż na papierowych ręcznikach. Jak tylko ostygną posyp cukrem pudrem wymieszanym z cukrem wanilinowym. Możesz podawać faworki z konfiturą lub płynną czekoladą. Pierwszego dni będą przyjemnie miękkie, następnego dnia przybiorą postać faworków dostępnych w sklepach.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz