wtorek, 18 lutego 2014

Faworki

Chrust

faworki, chruściki, kreple


Faworki są tradycyjnym polskim deserem, przygotowywanym w okresie karnawału. Jak się okazuje nie tylko są polskie, ale także są częścią kuchni niemieckiej oraz litewskiej. Chruściki wyrabia się ze zbijanego ciasta śmietanowego i smaży w podobny sposób do pączków. Zagniecione ciasto wielokrotnie się tłucze i składa, tak aby pojawiły się pęcherzyki powietrza. Najbardziej popularnym kształtem faworków stanowią kokardki, ale co raz częściej można spotkać się formy przypominające róże, czy chrust zwinięty w rolkę. Właściwie przygotowane faworki powinny być lekko kruche. Zwyczajowo podawane są z cukrem pudrem, czasami przy akompaniamencie konfitur. Mimo, że powszechnie można je zakupić w okresie karnawału do tłustego czwartku, to warto je przygotować samemu - są znacznie smaczniejsze niż kupne, a robienie ich to przyjemna zabawa.



Składniki:
  • 2 czubiaste szklanki mąki pszennej (400 g)
  • szczypta soli
  • 3-4 łyżki masła
  • 1 jajko
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 12%
  • 1 łyżka octu

Dodatkowo:
  • olej roślinny (w przepisie 2 litry, użyłam znacznie mniej)
  • do posypania: cukier puder wymieszany z cukrem wanilinowym


Przygotowanie:
  1. Przesiej mąkę do miski, wsyp sól i drobne kawałki masła. Rozetrzyj dokładnie całość. W oddzielnej miseczce ubij jajko i pozostałe żółtka z łyżką cukru pudru na puszystą pianę. Dodaj masę jajeczną do miski z mąką. Dodaj śmietanę i ocet całość wymieszaj za pomoc łyżki lub w rękach na gładką masę.
     
  2. Kiedy ciasto stanie się dość twarde i złote, włóż je do miski, przykryj folią i odstaw do lodówki na 45 minut. Po tym czasie rozwałkuj je na nieduży placek, złóż na pół, rozwałkuj  i ponownie złóż - czynność powtórz wielokrotnie. Dzięki temu między złożonymi płatami będzie więcej powietrza.
  3. Ciasto rozwałkuj na bardzo cienkie płaty. Za pomocą noża wytnij nie za długie paski. W środku każdego wykonaj nacięcie, przez które później przewiń jeden koniec ciasta.
  4. Na rozgrzany olej na szerokiej patelni smaż faworki partiami. Jak tylko się lekko zarumienią po obu stronach wyjmij je z tłuszczu i rozłóż na papierowych ręcznikach. Jak tylko ostygną posyp cukrem pudrem wymieszanym z cukrem wanilinowym. Możesz podawać faworki z konfiturą lub płynną czekoladą. Pierwszego dni będą przyjemnie miękkie, następnego dnia przybiorą postać faworków dostępnych w sklepach.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz