niedziela, 16 lutego 2014

Kurczak Pho

Zupa Phở z kurczakiem

- kulinarna wizytówka Wietnamu


Zupa stanowi jeden z filarów kuchni wietnamskiej.  W pho możemy odnaleźć wszystkie składniki definiujące kuchnię wietnamską. Bywa, że w jednym i tym samym bulionie znajduje się 20 różnych składników. Każdy kucharz ma swój własny przepis na pho - przekazywana z dziada pradziada. Zupa bywa jadana o każdej porze dnia, nawet śniadania, jest sycąca, a jednocześnie lekka, co pozwala na pełen energii początek dnia. To, co charakteryzuje pho jest fakt, że składniki są jedynie sparzone we wrzącej zupie, a nie gotowane w niej. Z tych względów zupa pho przygotowuje się na bazie kurczaka i wołowiny, za to nigdy z mięsa wieprzowego. Ogólny przepis na zupę powstał stosunkowo późno, bo w XX wieku w północnym Wietnamie. Po podziale Wietnamu na część północną i południową, potrawa rozprzestrzeniła się na cały Wietnam, gdzie pho zaczęło być wzbogacane o lokalnie dostępne składniki. Zupa ma charakterystyczny azjatycki aromat i smak, zupełnie nie przypomina zup, które na co dzień goszczą na naszych stołach. Chętnie ją powtórzę w niedługim czasie w w wersji z wołowiną.



Składniki na 4 porcje:
  • 6 szklanek rosołu z kury (1,5 l)
  • 6 cm korzenia imbiru, pokrojonego na cienkie plasterki
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 2 ząbki czosnku, pokrojone na ćwiartki
  • 1/4 korzenia i łodygi świeżej kolendry, grubo posiekanej (pominęłam)
  • 1 gwiazdka anyżu gwiaździstego
  • 1 pierś kurczaka, pokrojonej na cienkie plastry
  • 200 g makaronu ryżowego
  • 6 dymek pokrojonych na plasterki
  • 1 szklanka kiełków sojowych
  • 1/4 szklanki luźno wysypanych liści świeżej mięty wietnamskiej (pominęłam)
  • 1/4 szklanki luźno wysypanych liści świeżej kolendry (pominęłam)
  • 1/2 świeżej cytryny pokrojonej na ćwiartki
  • sos sambal oelek


Przygotowanie:
  1. Do dużego garnka wlej bulion z kury, sos rybny, dodaj imbir, czosnek, ewentualnie korzeń i łodygę kolendry oraz anyż. Doprowadź całość do wrzenia. Zmniejsz płomień i gotuj bez przykrycia na wolnym ogniu przez 10 minut. Przelej wywar z garnka a resztę usuń.
  2. Do wywaru  dodaj mięso i gotuj na małym ogniu bez przykrycia przez 5 minut, aż kurczak stanie się miękki.
  3. Włóż makaron do miski i zalej wrzątkiem. Poczekaj aż zmięknie i odcedź go.
  4. Rozdziel makaron do misek, wsyp dymkę oraz kiełki do misek, zalej gorącym wywarem z kurczakiem.  Udekoruj listkami mięty i kolendry. Podawaj z kawałkami cytryny i sosem sambal oelek.


Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Wietnamska. Tradycyjne smaki i potrawy".

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Wow, wietnamska zupa brzmi pysznie! Uwielbiam eksperymentować, więc na pewno skuszę się na takie danie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zachęcam! Jest także bardzo prosta do przygotowania!

    OdpowiedzUsuń