niedziela, 23 lutego 2014

Kurczak szantuński

Kurczak z sosem szantuńskim

- pieczony kurczak z sosem sojowym i chilli


Prowincja Szantung położona jest na wschodnim wybrzeżu Chin. Nazwa prowincji oznacza "na wschód od gór", odnosi się do położenia terenu od łańcucha gór Taihang Shan. Uważana jest za region stanowiący kolebkę cywilizacji chińskiej. Teren słynął z licznych powstań i zamieszek. W XIX wieku półwysep stał się celem dla kolonialistów. Szantug po I wojnie chińsko-japońskiej  był okupowany przez Japonię, w 1897 roku miasto Qingdao stało się niemiecką koncesją, a rok później baza morska Weihaiwei przejęta została przez Brytyjczyków. Po wielu późniejszych przejęciach japońsko-chińskich, ostatecznie w czerwcu 1949 roku prowincja była już częścią Chińskiej Republiki Ludowej. Dzisiaj Szantung jest jedną z najbogatszych prowincji Chińskich,  zauważalnym, jednakże w pozytywnym względzie, odciśnięty piętnem niemieckiego kolonializmu. To właśnie tam znajduje się siedziba jednego z największych producentów sprzętu AGD, Haier oraz najbardziej znanego piwa eksportowego Chin - Tsingtao, które ważone jest w poniemieckim mieście Qingdao. W związku z prowincją Szantung, prezentujemy jedną z otraw z tego regionu - kurczaka pieczonego ze słodko-pikantnym sosem szantuńskim.




Składniki dla 4 osób:
  • 1 kurczak w całości
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 3 cm startego korzenia imbiru
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżka sherry wytrawnego
  • 2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego
  • 2 łyżeczki oleju arachidowego

Sos szantuński:

  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki octu z białego wina
  • 1 świeża mała czerwona papryczka chilli, drobno posiekana




Przygotowanie:
  1. Czosnek, imbir, pieprz i olej połącz w jednej dużej misce. Włóż do niej kurczaka i pokryj go marynatą. Przykryj folią i wstaw do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.
  2. Napełnij brytfankę do połowy wodą, umieść kurczaka na kracie posmarowanej olejem, wstaw do brytfanki. Piecz bez przykrycia przez półtorej godziny lub do miękkości w temperaturze 220 stopni Celsjusza.
  3. Przygotuj sos szantuński - rozpuść cukier w wodzie w rondelku gotując płyn na małym ogniu. Cały czas mieszaj, aż cukier rozpuści się całkowicie. Gotuj bez przykrycia i bez mieszania przez około 5 minut, sos powinien lekko zgęstnieć. Zdejmij z ognia, wlej ocet i wrzuć poszatkowaną drobno papryczkę.
  4. Wyjmij z piekarnika kurczaka, najlepiej po lekkim przestudzeniu usuń kości. Mięso pokrój na dość grube kawałki, podawaj polane sosem. 

Przepis zaczerpnięty zmodyfikowany "Podróże kulinarne. Kuchnia Chińska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz