poniedziałek, 17 lutego 2014

Trufla rumowa

Trufle rumowe

- czekoladowa rozkosz dla podniebienia


Czekoladowe trufle stanowią rodzaj deseru wytwarzanego ze śmietanki i czekolady oraz innych dodatków, które razem tworzą rodzaj sztywnego musu. Najczęściej przybierają formę kulek otoczonych w kakao, czekoladzie lub innej elastycznej polewie. Ich nazwa wywodzi się od kształtu, który przypomina grzyb zwany truflą. Meksyk jest krainą czekoladą - stąd właśnie pochodzi. Tradycje czekoladowe są kultywowane w mieście Oaxaca, położonym na południu Meksyku. Miasto słynie z dzielnicy czekolady, na którą składają się liczne zakłady ją produkujące, a także sklepy, w których można nabyć i zasmakować najróżniejszych smakołyków. 



Składniki:
  • 25 g śmietanki 30%
  • 1 łyżka miodu
  • 2 opakowania czekolady mlecznej (200 g)
  • 25 g czekolady deserowej
  • 1/2 aromatu rumowego (w oryginale migdałowego)
  • 35 g masła
  • ewentualnie: około 6-8  herbatników


Przygotowanie:
  1. Śmietankę zagotuj z miodem. Oba rodzaje czekolady połam na mniejsze części i rozpuść w kąpieli wodnej - włóż połamaną czekoladę do miski i włóż do garnka z gotującą się wodą. Zdejmij z garnka jak tylko czekolada całkowicie się rozpuści.
  2. Zalej śmietankę  rozpuszczoną czekoladą i dodaj masło. Dolej aromatu rumowego (możesz tez użyć jak w oryginale migdałowego). Dokładnie wymieszaj całość. Pozostaw na kilka godzin w lodówce.
  3. Jeżeli schłodzona masa będzie zbyt rzadka do lepienia, dodaj pokruszone bardzo drobno za pomocą tłuczka herbatniki.Wymieszaj aby wszystkie składniki połączyły się ze sobą równomiernie. Za pomocą łyżeczki oddzielaj porcje i utocz z nich kulki. Następnie obtocz je w kakao. Trufle przechowuj w lodówce.



Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z Przepisu Mistrza Cukierników, Kuchnia Lidla

Pralinki, trufelki, czekoladki... 3

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Bosko te trufle wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaka ciekawa historia. Lubie potrawy z historia w tle :) A do tego takie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. W takiej idei powstał blog - wiadomo, że nie zawsze się uda dotrzeć do dokładnych źródeł powstania, ale do każdego przygotowanego dania staram się odszukać przeszłość potrawy. Historie bywają naprawdę zaskakujące!

    OdpowiedzUsuń