Lemon Drizzle Cake
- brytyjskie ciasto cytrusowe
Brytyjczycy uwielbiają wszelkie słodkości, szczególnie ciasta. Obecnie najbardziej powszechne są różnego rodzaj serniki, jednakże nie wolno zapominać o tradycyjnych niezwykle prostych w przygotowaniu wypieków. Lemon Drizzle Cake jest idealnym przykładem takiego ciasta. Czas przygotowania to zaledwie kilka minut, pieczenia do pół godziny - stanowi to ciasto idealne, gdy czasu brak, a goście przybywają w natarciu. Ciasto jest miękkie i wilgotne, jednocześnie wyraźne w smaku. Cytrynowa polewa wsiąka dodatkowo ciasto, przez co nadaje charakteru wypiekowi. Anglosaskie ciasto cytrusowe rześko pachnie cytryną i idealnie pasuje do herbaty o piątej po południu.
Składniki:
- niecała 0,8 szklanki cukru
- około 9 łyżek masła
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki (175 g)
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka drobno starta z jednej cytryny
- sok z jednej cytryny
Polewa cytrynowa:
- 4 łyżki cukru pudru
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
Przygotowanie:
- Ubij masło z cukrem do białości. Stopniowo dodawaj jajka ciągle ubijając. Do masy dodaj startą drobno skórkę z cytryny i wymieszaj całość. Do miski wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mieszaj całość aż składniki się dobrze połączą.
- Przełóż masę do foremki wysmarowane masłem. Wygładź wierzch, posyp jedną łyżką cukru i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 25-30 minut. Ciasto powinno być wilgotne. Wyjmij ciasto z piekarnika.
- Przygotuj polewę cytrynową: 4 łyżki cukru pudru wymieszaj z sokiem z jednej cytryny. Jak składniki złączą się w całość natychmiast polej nią ciasto. Pozostaw całość do wystygnięcia, wyjmij z foremki i pokrój na części.
Smacznego!
Ale mam teraz smaka! Szczególnie tym większego, że w Chinach trudno o masło i piekarnik:(
OdpowiedzUsuńRacja. Sama nie mam piekarnika - ciasto zrobiłam w prodiżu. O ile trafnie zgaduję tego w Chinach także brak ;) To może coś bez pieczenia? - 3bit, Tiramisu, Semifreddo... lub też śmietankowe banoffe (także rodem z Wielkiej Brytanii). :)
OdpowiedzUsuń