czwartek, 13 lutego 2014

Makaron z fetą po grecku

Makaron na sposób grecki

z fetą, suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami i oregano


Kuchnia grecka zazwyczaj postrzegana jest jako zdrowa i prosta - z tego właśnie słynie. Charakteryzuje się, podobnie jak w przypadku innych w kuchni śródziemnomorskich i bałkańskich, powszechnym wykorzystaniem czosnku, oliwy z oliwek, liści winorośli oraz dużej ilości warzyw. Warzywa najczęściej występujące w potrawach greckich to pomidor, papryka, bakłażan, czy też oliwki. Grecy do sporządzenia potraw chętnie sięgają po świeże zioła. Dania kuchni greckiej często spożywa się przy akompaniamencie wina greckiego, którego rodzaje są znane i cenione już od czasów starożytności. Dzisiaj prezentujemy makaron z suszonymi pomidorami, serem fetą, czarnymi oliwkami i czerwoną cebulą z czosnkiem. Danie jest lekkie, sycące i kusi kolorystyką. Idealnie się nadaje na lunch, a na zimno może swobodnie pełnić rolę sałatki.


Składniki: 
  • 200 g makaronu (użyłam trottole)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 opakowanie sera feta
  • 1 czerwona cebula, drobno posiekana
  • 1-2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 3 łyżki czarnych oliwek, pokrojonych na mniejsze części
  • 5 większych plastrów suszonych pomidorów w zalewie
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 niecała łyżka suszonej pietruszki
  • 1 łyżka opłukanych kaparów (opcjonalnie)


Przygotowanie:
  1. Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu. 
  2. Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzuć poszatkowaną cebulę i czosnek - cebula powinna się zeszklić a z patelni wydobywać przyjemny aromat, dodaj wtedy fetę, oliwki i ewentualne kapary.
  3. Smaż całość przez 5 minut. Dodaj oregano i pietruszkę. Wsyp ugotowany makaron i wymieszaj całość, podgrzewaj jeszcze przez chwilę i wyłóż do misek lub na talerze. Możesz od razu podawać na ciepło lub w wersji schłodzonej jako forma sałatki.

"Przyjemność brzucha jest podstawą i korzeniem wszelkiego dobra."

- Epikur 




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz