poniedziałek, 3 lutego 2014

Pavlova

Tort Pavlova

- tort na pierwsze urodziny-



Tort Pavlova pochodzi z regionu Australii i Nowej Zelandii. Podobno inspiracją przy tworzeniu tego deseru była rosyjska balerina Anna Pavlova. Do dziś między oboma krajami trwa spór o pierwotne pochodzenie deseru. Wiadomo natomiast, że Stany Zjednoczone tak zachwyciły się krucha bezą, iż nie wyobrażają sobie święta 4 lipca bez Tortu Pavlovej. My dziś też świętujemy. Z okazji PIERWSZYCH URODZIN PODRÓŻY NA JĘZYKU Tort Pavlowej! A Pavlova prawie jak Paulina :)



Składniki:
  • 6 białek
  • 350 g cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli


Przygotowanie:
  1. Białka oddzielamy od żółtek. W dużej misce zaczynamy ubijać białka ze szczyptą soli. 
  2. W trakcie ubijania dodajemy po trochu cukru. 
  3. Gdy piana będzie sztywna( po przechyleniu miski piana ani drgnie) dodajemy łyżeczkę soku z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Delikatnie mieszamy.
  4. Na blachę kładziemy papier do pieczenia, na którym zaznaczamy okrąg o średnicy 22 cm. Na ten okrąg wykładamy pianę. Wyrównujemy masę.
  5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Po wstawieniu ciasta zmniejszamy do 150 i pieczemy 90 minut. 
  6. Następnie studzimy w piekarniku do wystygnięcia. Można zostawić uchylony piekarnik na noc.
  7. Ciasto przed podaniem dekorujemy owocami, bitą śmietaną lub płatkami czekolady.


Uwagi: 

Zamiast rysować okrąg użyłam silikonowej tortownicy z wyrysowanymi kołami. Ciasto trochę mi się rozlało ale i tak wyszło piękne.

Przepis zaczerpnięty- zmodyfikowany z książki "Moje Wypieki i Desery"  Doroty Świątkowskiej.  Egmont 2013


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz