Tort Pavlova
- tort na pierwsze urodziny-
Tort Pavlova pochodzi z regionu Australii i Nowej Zelandii. Podobno inspiracją przy tworzeniu tego deseru była rosyjska balerina Anna Pavlova. Do dziś między oboma krajami trwa spór o pierwotne pochodzenie deseru. Wiadomo natomiast, że Stany Zjednoczone tak zachwyciły się krucha bezą, iż nie wyobrażają sobie święta 4 lipca bez Tortu Pavlovej. My dziś też świętujemy. Z okazji PIERWSZYCH URODZIN PODRÓŻY NA JĘZYKU Tort Pavlowej! A Pavlova prawie jak Paulina :)
Składniki:
- 6 białek
- 350 g cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Białka oddzielamy od żółtek. W dużej misce zaczynamy ubijać białka ze szczyptą soli.
- W trakcie ubijania dodajemy po trochu cukru.
- Gdy piana będzie sztywna( po przechyleniu miski piana ani drgnie) dodajemy łyżeczkę soku z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Delikatnie mieszamy.
- Na blachę kładziemy papier do pieczenia, na którym zaznaczamy okrąg o średnicy 22 cm. Na ten okrąg wykładamy pianę. Wyrównujemy masę.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Po wstawieniu ciasta zmniejszamy do 150 i pieczemy 90 minut.
- Następnie studzimy w piekarniku do wystygnięcia. Można zostawić uchylony piekarnik na noc.
- Ciasto przed podaniem dekorujemy owocami, bitą śmietaną lub płatkami czekolady.
Uwagi:
Zamiast rysować okrąg użyłam silikonowej tortownicy z wyrysowanymi kołami. Ciasto trochę mi się rozlało ale i tak wyszło piękne.
Przepis zaczerpnięty- zmodyfikowany z książki "Moje Wypieki i Desery" Doroty Świątkowskiej. Egmont 2013
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz