sobota, 8 lutego 2014

Mięsne pulpety z sosem

Mięsne pulpety z sosem

dla małych, dużych i tych na diecie


Potrawa rodem z Włoch - jednakże dobrze znana także polskim podniebieniom. Samo słowo pulpet pochodzi od włoskiego polpa, co oznacza miazgę. Danie oparte jest na bazie mielonego mięsa, ryby lub podrobów z dodatkiem jajek, bułki tartej i przypraw. Pulpety stanowią danie gotowane, mogą być spożywane samodzielnie, czyli al sugo, lub też stanowią dodatek do zup. Potrawa bez sosu jest idealnym rozwiązaniem dla osób przebywających na diecie. Jednocześnie, danie nadaje się z podobnych przyczyn także dla młodszych smakoszy.


Składniki:
  • mięso mielone z wołowiny/ kurczaka 500 g
  • łyżka masła
  • jajko
  • bułka
  • odrobina mleka
  • sól

Sos:
  • 2 średniej wielkości pomidory
  • bazylia suszona
  • 1 łyżka oliwy
  • śmietana
  • natka pietruszki


Przygotowanie:
  1. Bułkę namaczamy w mleku, odciskamy. Jajko mieszamy z masłem. 
  2. Do masy jajecznej dodajemy mięso i bułkę. Wyrabiamy. 
  3. Do gotującej się osolonej wody wrzucamy uformowane z mięsa kulki. Gotujemy około 10 minut.
  4. Pomidory kroimy w kostkę lub ćwiartki. Do garnka wlewamy łyżkę oliwy. Gdy się zagrzeje dodajemy pomidory i odrobinę wody. 
  5. Gotujemy pod przykryciem aż pomidory się rozpadną. Dodajemy odrobinę bazylii. 
  6. Pulpety wykładamy na talerz, polewamy sosem pomidorowym. Przyozdabiamy śmietana i natką pietruszki. 


Przepis zaczerpnięty i zmodyfikowany z książki "Kuchnia Polska" PWE 1961

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz