Muffinki na Walentynki
serce pełne truskawek
Walentynki obchodzone są właściwie na całym świecie. 14 lutego przypada dzień świętego Walentego który jest patronem nie tylko zakochanych ale osób psychicznie chorych i chorych na epilepsję. Prawdziwy boom na serduszka przyszedł do nas ze Stanów Zjednoczonych w XX wieku. Wcześniej dzień zakochanych był obchodzony w Noc Kupały na przełomie 21 i 22 czerwca. Ciekawostką jest, że Walentynki obchodzi się na różne sposoby. W Korei Południowej nazywany jest "Białym Dniem" i to Panie obdarowują swoich lubych.
Składniki:
- 400 g truskawek (użyłam mrożonych)
- 250 g mąki
- 100 cukru
- 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- jajko
- 6 łyżek oleju
- 150 g śmietany
- 120 g maślanki
- małe opakowanie kremówki
Przygotowanie:
- Truskawki należy lekko rozmrozić - tak by dały się rozdrobnić ale jeszcze nie ciekły. Połowę z nich rozdrobnić.
- Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodać truskawki.
- W osobnej misce jajko utrzeć z cukrem na puszystą masę.
- Dodać olej, maślankę i śmietanę. Wymieszać.
- Do mokrych składników dodać suche, mieszać aż masa będzie jednolita.
- Ciasto przełożyć do foremek na muffinki - do 3/4 wysokości. Mi wyszło 12 sztuk.
- Piec w 180 stopni około 25 minut - do suchego patyczka. Wyjąć z pieca i ostudzić.
- Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodać rozgniecioną truskawkę i wymieszać by masa zrobiła się różowa. nałożyć na muffinki. Przyozdobić resztą truskawek.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz