sobota, 15 lutego 2014

Krem migdałowy

Krem migdałowy

turecka mlecznie-migdałowa słodycz


W Turcji słodycze nie pełnią jedynie funkcji deser. Podawane są także na śniadanie, między posiłkami, podobnie także i u nas pełnią funkcje prezentu. Słodycze tureckie z reguły są wyjątkowo słodkie - tak jak m.in. baklava. Słodkości serwowane w byłym Imperium Osmańskim zupełnie nie przypominają europejskich słodkości, które często skupione są na ciastach i ciastkach, w Turcji dominują owoce, orzechy i miód. W Turcji funkcjonują konkretnie sklepy serwujące w sposób ujednolicony słodycze. Po dania mleczne, gdzie można zakupić i skosztować słynne puddingi muhallebi, czy też przysmak pochodzący ze Stambułu tavuk göğsü kazandibi - słodki deser z mleka i kurczaka - należy się udać do sklepów zwanych Muhallebici. Zatem. jak mawia stare tureckie przysłowie: jedz słodko i mów słodko.


Składniki na 3-4 porcje:
  • 600 ml mleka
  • 120 g migdałów
  • 30 g mąki ryżowej
  • 120 g cukru
  • 1 łyżka brązowego cukru



Przygotowanie:
  1. Sparz migdały wrzątkiem, ostudź i ściągnij skórkę. Jeśli używasz płatków migdałów - pomiń ten krok. Odłóż 4 migdały lub kilka ich płatków do przyozdobienia całości. Resztę zmiksuj z 2 łyżkami mleka.
  2. Mąkę ryżową wymieszaj z 4 łyżkami mleka. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem, mieszając, aby cukier rozpuścił się. Dodaj trochę ciepłego mleka do mąki ryżowej, zamieszaj i wlej z powrotem do rondla z mlekiem. Gotuj na wolnym ogniu przez około 20-25 minut, aż całość zgęstnieje. Rozlej do salaterek i schłódź.
  3.  W małym garnku  roztop 1 łyżkę cukru na karmel. Zdejmij z ognia, wsp migdały i obtocz je w karmelu. Przybierz nimi schłodzony już krem. Dodatkowo możesz posypać lekko brązowym cukrem. 

Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Turecka. Tradycyjne smaki i potrawy".

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz