środa, 12 lutego 2014

Wieprzowina po kreolsku

Wieprzowina po kreolsku

- miękka wieprzowina w sosie pomidorowym


Słowo sos wywodzi się od łacińskiego salsus, co oznacza osolony, przyprawiony. Sosy pierwotnie służyły konserwowaniu żywności. Obecnie sosy pełnią zupełnie inną funkcję, mają służyć wzbogacaniu smaku i aromatu potrawy. Kuchnia karaibska preferuje sosy pikantne, ale  można odnaleźć tam wiele dipów, marynat i salsy o śmietanowym, czy słodkim smaku.  Różnorodność przypraw zastosowanych do sporządzenia sosu przyprawia  kubki smakowe o szaleństwo. Często łączy się smaki słodkie, owocowe z ostrym smakiem pozyskanym dzięki cebuli, i rozmaitych przypraw. Pikantne sosy to specjalność Karaibów, tworzone jeszcze za czasów gdy ziemie były zamieszkane wyłącznie przez rdzennych Indian.  Wprawione karaibskie gospodynie codziennie serwują inny sos do obiadu - miksują dostępne w domu warzywa i przyprawy - reszta zależy od ich kulinarnego wyczucia. Dzisiaj na obiad wieprzowina po kreolsku, lekko pikantna w sosie pomidorowym z dodatkiem zielonej papryczki chilli.



Składniki:
  • 500 g wieprzowiny, po krojonej w kostkę o boku 2 cm
  • 1 duża cebula, cienko pokrojona
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 400 g pomidorów z puszki odcedzone i posiekane
  • 1/2 zielonej papryczki chilli, drobno posiekanej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 1/2 szklanki bulionu z kurczaka


Przygotowanie:
  1. Rozgrzej oliwę na palni o grubym dnie, usmaż wieprzowinę, przełóż na talerz i dostaw.
  2.  Na tej samej patelni usmaż  cebulę i czosnek - jak cebula lekko się zarumieni.
  3. Dodaj usmażone kawałki wieprzowiny, zieloną papryczkę chilli, pomidory, sól i pieprz. Dolej bulion drobiowy i duś pod przykryciem na wolnym ogniu  przez  1 godzinę, od czasu do czasu mieszając.
  4. Potrawę podawaj z ugotowanym ryżem.
    
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Karaibska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz