Wieprzowina po kreolsku
- miękka wieprzowina w sosie pomidorowym
Słowo sos wywodzi się od łacińskiego salsus, co oznacza osolony, przyprawiony. Sosy pierwotnie służyły konserwowaniu żywności. Obecnie sosy pełnią zupełnie inną funkcję, mają służyć wzbogacaniu smaku i aromatu potrawy. Kuchnia karaibska preferuje sosy pikantne, ale można odnaleźć tam wiele dipów, marynat i salsy o śmietanowym, czy słodkim smaku. Różnorodność przypraw zastosowanych do sporządzenia sosu przyprawia kubki smakowe o szaleństwo. Często łączy się smaki słodkie, owocowe z ostrym smakiem pozyskanym dzięki cebuli, i rozmaitych przypraw. Pikantne sosy to specjalność Karaibów, tworzone jeszcze za czasów gdy ziemie były zamieszkane wyłącznie przez rdzennych Indian. Wprawione karaibskie gospodynie codziennie serwują inny sos do obiadu - miksują dostępne w domu warzywa i przyprawy - reszta zależy od ich kulinarnego wyczucia. Dzisiaj na obiad wieprzowina po kreolsku, lekko pikantna w sosie pomidorowym z dodatkiem zielonej papryczki chilli.
Składniki:
- 500 g wieprzowiny, po krojonej w kostkę o boku 2 cm
- 1 duża cebula, cienko pokrojona
- 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
- 400 g pomidorów z puszki odcedzone i posiekane
- 1/2 zielonej papryczki chilli, drobno posiekanej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 1/2 szklanki bulionu z kurczaka
Przygotowanie:
- Rozgrzej oliwę na palni o grubym dnie, usmaż wieprzowinę, przełóż na talerz i dostaw.
- Na tej samej patelni usmaż cebulę i czosnek - jak cebula lekko się zarumieni.
- Dodaj usmażone kawałki wieprzowiny, zieloną papryczkę chilli, pomidory, sól i pieprz. Dolej bulion drobiowy i duś pod przykryciem na wolnym ogniu przez 1 godzinę, od czasu do czasu mieszając.
- Potrawę podawaj z ugotowanym ryżem.
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Karaibska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz