wtorek, 11 lutego 2014

Sałatka z grillowanych kalmarów

Sałatka z grillowanych kalmarów

z suszonymi pomidorami, kaparami i sałatą rzymską


Włochy południowe słyną z żyznych, wulkanicznych gleb. Uprawia się tam wiele warzyw i owoców, szczególnie pomidorów, które na tym terenie rosną jak na drożdżach. Południe Włoch słynie z dobrego i prostego jedzenia. Na stołach królują owoce morza, ryby i warzywa - dostrzec można też silne wpływy greckie, które swojego czasu zajmowały teren. Na tamtejszych ziemiach uprawia się od lat cytrusy, czy krzaki kaparowe, którym bardzo odpowiada gorący klimat regionu. Łącząc wszystko razem - dla przykładu kuchni południowego włoskiego wybrzeża - sałatka z grillowanych kalmarów, sałaty rzymskiej, suszonych pomidorów w zalewie, kaparów i czerwoną cebulą. Miła dla podniebienia przekąska, tudzież lekka kolacja.



Składniki na 2-3 porcje:
  • 250 g kalmarów
  • 2 łyżki oliwy
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • 1 łyżka skórki startej z cytryny
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku
  • 2 niewielkie sałaty rzymskiej
  • 150 g grubo pokrojonych suszonych pomidorów w zalewie
  • 1/2 pokrojonej w talarki czerwonej cebuli
  • 1 łyżka opłukanych kaparów
  • 80 g startego parmezanu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • dodatkowo 2 łyżki oliwy


Przygotowanie:
  1. Przygotuj marynatę: w niewielkiej misce wymieszaj oliwę z sokiem i startą skórką cytryny oraz czosnkiem. Wymieszaj z kalmarami. Włóż do lodówki na 10 minut.
  2. W dużej misce wymieszaj poszatkowaną drobno sałatę rzymską z suszonymi pomidorami, kaparami, czerwoną cebulą i tartym serem. 
  3. Wyjmij kalmary i piecz partiami z dodatkiem oliwy na patelni lub płycie grillowej aż się zarumienią i będą miękkie w środku.
  4. Włóż przygotowane kalmary do sałatki, skrop całość octem balsamicznym z dodatkową oliwą. Wymieszaj składniki ze sobą. 


Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Włoska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!



3 komentarze: