wtorek, 11 lutego 2014

Masala Chai - herbata po indyjsku

Masala Chai

- czyli rozgrzewająca herbata na sposób indyjski


Dla wielu masala kojarzy się z przyprawa jaką dodaje się do mięsnych i warzywnych potraw indyjskich. Należy pamiętać, że samo słowo masala w języku hindi oznacza przyprawę. Zatem Masala Chai to w skrócie herbata z dodatkiem przypraw. Herbaty indyjskie cenione są na całym świecie, ich czystym smakiem rozkoszujemy się na co dzień. Indusi zwykli ją pijać nieco inaczej - a dokładnie w sposób jaki my znamy pod nazwą bawarka, czyli z dodatkiem dużej ilości mleka. Przygotowując masala chai należy zaopatrzyć się w popularne dla kuchni indyjskiej przyprawy: kardamon, goździki i cynamon. Zwyczajowo dodaje się także imbir, czy pieprz. Herbata powinna być mocna, aby mleko nie zakryło jej smaku. Każda rodzina kultywuje swój własny sposób na przygotowanie herbaty - zatem nie ma jednego i konkretnego przepisu. Słodki smak herbaty może być wydobyty za sprawą nie tylko cukru, ale także melasy lub miodu. Proporcje składników jak i sam proces przygotowania zależy od indywidualnego gustu. Herbata dzięki dodatkowi imbiru rozgrzewa i jest idealne na chłodniejsze wieczory. 



Składniki na 4 porcje:
  • 2 szklanki wody
  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżeczki sypanej herbaty Assam lub Darjeeling
  • 8 ziaren kardamonu
  • 6 goździków
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • 8 łyżeczek cukru
  • szczypta gałki muszkatołowej


Przygotowanie:
  1. Wlej do rondla mleko i wodę, wsyp herbatę oraz przyprawy: kardamon, goździki, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i cukier. Gotując na średnim ogniu, doprowadź całość do wrzenia, jednocześnie uważaj aby nie wykipiało.
  2. Po zagotowaniu, zmniejsz ogień i gotuj całość od 2 do 5 minut aż herbata stanie się aromatyczna. Rozlej do filiżanek i od razu podawaj.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz