piątek, 21 lutego 2014

Pstrąg z kaparami

Pstrąg tęczowy z kaparami 

w occie balsamicznym i makaronem z pesto


Kuchnia włoska jest niezwykle różnorodna. Każdego dnia można jeść inny posiłek, a limit włoskich potraw nie zostanie wyczerpany. Im dalej sięgać na południe  Italii tym częściej spożywa się ryb i owoców morza. Włochy słyną także z makaronów, które się spożywa często jako pierwsze danie - tak jak w Polsce zupę. Włochy słyną z potraw wykorzystujących pomidory, oliwki, a także kapary. Na niewielkiej wysokości krzewach porastających rejon śródziemnomorskich rosną kwiaty - ich pąki, to właśnie to, co możemy spotkać w niewielkich słoikach pod nazwą kapary. Pączki stanowią cenną przyprawę o lekko pikantnym, słodko-kwaśnym smaku. Im mniejszy pąk kwiatu tym jest cenniejszy.  Idealnie nadaje charakteru wszelkim sałatkom, marynatom, czy sosem. Świetnie pasuje do dań rybnych - nadaje im charakteru i zdecydowanego smaku. Zachęcam do przygotowania ryby w marynacie z oliwy, pieprzu i soli z dodatkiem sosu z octu balsamicznego i kaparów, podanej z niewielką ilością makaronu z pesto. 



Składniki dla 2 osób:
  • 2  filety z pstrąga tęczowego ze skórką (w oryginale łosoś)
  • sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 1/4 szklanki octu winnego
  • 1/4 szklanki kaparów
  • 1 łyżka masła masła
Dodatkowo:
  • 100 g makaronu spaghetti + gotowy sos pesto
  • kilka pomidorków koktajlowych

Przygotowanie:
  1. Po oczyszczeniu filetów i jego umyciu i wysuszeniu oprósz je solą i pieprzem, następnie wysmaruj oliwą z oliwek. 
  2. Na rozgrzaną patelnię wyłóż filety i smaż pstrąga przez około 3-4 minuty. Przewróć na drugą stronę i czynność powtórz. Zdejmij z patelni rybę, a wlej ocet winny, dodaj masło i kapary. Gotuj całość przez około 2 minuty, sos powinien lekko zgęstnieć, a kapary być zarumienione. Gotowym sosem z kaparami polej filety łososia.
  3. Podawaj rybę z makaronem spaghetti z dodatkiem pesto i pomidorów.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz