Chleb Bananowy
- lekko słodki i radosny
Banany stanowią jedne z najsmaczniejszych owoców, dla mnie są najlepsze na świecie. Słowo banan pochodzi prawdopodobnie od arabskiego słowa banan, co oznacza palec. Biorąc pod uwagę, kiście bananów i kształt owoców, rzeczywiście można odnaleźć pewne podobieństwo. Każdy, kto zasmakował w tym owocu dobrze wie, że znikają z prędkością światła z domowej kuchni. Walczyłam zaciekle, niczym groźny goryl, aby zostały cztery dojrzałe sztuki na powstanie chleba bananowego. Udało się. Panie i panowie - wypiek bananowy!
Składniki:
- 4 dojrzałe banany
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody
- 80 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 cukru wanilinowego
- 1 1/4 szklanki mąki
Przygotowanie:
- Masło roztapiamy i chłodzimy
- Banany obieramy i rozgniatamy widelcem na mazię.
- Do miski z bananami dodajemy po kolei schłodzone masło, cukier, jajko, cukier wanilinowy, mąkę i sodę. Mieszamy aż powstanie jednolita masa.
- Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika do 170 stopni na godzinę.
Przepis zaczerpnięty i zmodyfikowany z magazynu Kuchnia nr 1-2014.
Smacznego!
W końcu musze go zrobić :)
OdpowiedzUsuńbananowy? unikatowy pomysł, muszę spróbować
OdpowiedzUsuń