środa, 12 marca 2014

Pa amb tomàquet

Pa amb tomàquet

- grzanka z pomidorem, oliwą i czosnkiem po katalońsku


Pa amb tomàquet oznacza nic innego jak chleb z pomidorem. Jest to tradycyjny kataloński sposób podawania pieczywa, który polega  na wtarciu w kromkę białego chleba przekrojonego na pół pomidora, pokropieniu całości oliwą oraz posypaniu solą. Podobnie jak w przypadku włoskiej bruschetty często pieczywo się wcześniej podgrzewa w piekarniku i wciera się w niego czosnek. Przygotowane w ten sposób pieczywo często stanowi bazę dla rozmaitych dodatków kładzionych na wierzch - począwszy od szynek dojrzewających, jak jamón serrano, a także anchois, chorizo i różnego rodzaju sery. To proste w przygotowaniu i smaczne danie, oryginalnie wywodzi się z Katalonii, gdzie uznawane jest za symbol tamtejszej kuchni, jednakże jest znane i chętnie przygotowywane w całej Hiszpanii. Praktycznie wszystkie bary i restauracje katalońskie w swoim menu mają pa amb tomàquet. Często jest też możliwość przygotowania samodzielnie potrawy, gość restauracji otrzymuje gotowe składniki do przygotowania. Pa amb tomàquet zauroczy swoją prostotą niemalże każdego.




Składniki na 3-4 grzanki:
  • 3-4 kromki wiejskiego chleba
  • 1 większy pomidor
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • dodatkowo: 2 -3 plasterki szynki dojrzewającej


Przygotowanie:
  1. Przygotuj grzanki - kromki chleba podgrzej w tosterze, piekarniku lub na suchej patelni do zrumienienia.
  2. Pomidory przekrój na połówki lub ćwiartki i zetrzyj miąższ na tarce o grubych oczkach, skórki pomidora wyrzuć.
  3. W gorące grzanki wetrzyj odrobinę przeciśniętego przez praskę czosnku, polej oliwą i rozłóż przetartego pomidora. Posól do smaku i rozłóż składniki dodatkowe - ja dodałam szynkę dojrzewającą- idealnie do dania pasowałoby anchois. Podawaj natychmiast, aby pa amb tomàquet było jeszcze ciepłe.
    Smacznego!

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Proste a jak efektowne i pyszne śniadanie. Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tradycyjne i oryginalne pa amb tomàquet powinno zawierać mniej pomidora - właściwie pomidor powinien zostać wtarty w chleb. Mimo, że użyłam mniej pomidora niż zalecał znalezione przepisy, to wyszło go dużo.A ogólnie pa amb tomàquet to świetna podstawa na dodatkowe składniki na śniadanie, lunch, czy kolację :)

    OdpowiedzUsuń