Omlet na słodko z owocami
- na sposób brytyjski
Omlet z nazwy, jak również korzeniami europejskimi sięga Francji. Jednakże wiele krajów ma swój własny sposób na jego przygotowanie - a co za tym idzie, inny jest jego smak oraz wygląd. Omlet w wersji brytyjskiej przypomina nieco francuski, jednakże sposób jego przygotowania jest odrobię bardziej czasochłonny i złożony. Przede wszystkim białka ubija się osobno, a żółtka osobno. Najbardziej powszechna jest wersja z serem, oczywiście cheddar. Tym razem korzystając z dobrodziejstwa owoców na straganach postanowiłam spróbować omlet angielski w wersji na słodko. Omlety wypełnione zostały serkiem mascarpone, cukrem wanilinowym, a także jagodami, borówkami amerykańskimi oraz wiśniami. Całość wyszła idealnie. Tak dobrego śniadania na słodko już dawno nie jadłam. Jest sycące i wyjątkowo trudno jest odmówić dokładce.
Składniki dla 2-3 osób:
- 5 jajek
 - 5 łyżek mleka
 - 1 łyżka mąki
 - 1 garść jagód
 - 1 garść borówek amerykańskich
 - 1 garść wiśni, bez pestek
 - 6 łyżek serka mascarpone
 - 1 opakowanie cukru wanilinowego
 - 2 łyżeczki cukru wanilinowego
 - 1 łyżka masła
 - cukier puder do posypania
 
Przygotowanie:
- Rozdziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z 1 łyżeczką cukru pudru. Białka ubij na zbitą pianę z pozostała ilością cukru. Delikatnie wymieszaj masę z żółtek i białek. dodaj mleko i mąkę - wymieszaj do momentu uzyskania jednolitej masy.
 - Na patelni rozpuść masło i wylej 1/3 masy. Rozprowadź ją równomiernie. jak tylko ciast się zetnie, przełóż omlet na drugą stronę.
 - Serek mascarpone wymieszaj z opakowaniem cukru wanilinowego. Dodaj jagody, borówki i wiśnie, odstawiając kilka do przybrania.
 - Na połowę patelni wysyp masę owocowo- serową. Złóż omlet na pół, wyłóż na talerz, posyp cukrem pudrem i przybierz owocami. Czynność powtórz z resztą ciasta. Podawaj od razu.
 

Smacznego!



Takie pyszności od samego rana to chyba nie grzech. ;)
OdpowiedzUsuńW piątek, po ciężki tygodniu pracy należy siebie rozpieszczać! ;)
UsuńTakie śniadania mogłabym jeść codziennie ;) Pycha!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń