sobota, 5 lipca 2014

Marokańska sałatka z kuskusem i soczewicą

Sałatka z kuskusem i żółtą soczewicą

- z kurczakiem, oliwkami i pomidorkami koktajlowymi



Kuskus jest tradycyjnym arabskim produktem spożywczym. Łączy w sobie cechy makaronu i kaszy. Nazwa potrawy, z arabskiego kaskasa, oznacza tłuc, rozbijać. Kaszka kuskus wywodzi się z kuchni krajów Maghrebu, obejmujących północno-zachodnio Afrykę. Kuskus pozyskiwany jest z pszenicy twardej. Tradycyjnie stanowił materiał odpadowy, powstały przy mieleniu pszenicy w prymitywnych, kamiennych żarnach. Odseparowana od właściwej maki ziarna o średnicy mniej więcej 1 mm były namaczane w wodzie, oprószane właściwą mąką i sprzedawane jako kuskus. Obecnie kuskus nie jest odpadem, a specjalnie produkowany w z mąki pszennej, wody i dodatków, następnie jest przesiewany przez sita o odpowiedniej średnicy. Gdzieniegdzie można jednak jeszcze uzyskać kuskusa uzyskiwanego tradycyjną metodą. Kuskus jest idealny dla osób, dla których czas jest na wagę złota - wystarczy kaszkę pozostawić zalaną wrzątkiem i gotowe. Kukus często jada się z różnymi dodatkami, takim jak baranina, drób, czy ryba. Czasami bywa przesmażana z warzywami. Dzisiaj prezentujemy kuskus z żółtą soczewicą, z drobno pokrojonym kurczakiem, a także pomidorkami koktajlowymi i miętą. Danie bardzo sycące, a jednocześnie lekkie. Idealne letnia porę w formie zarówno na ciepło, jak i na zimno.



Składniki:
  • 1 szklanka kuskusa
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 1 szklanka żółtej soczewicy
  • 1/2 łyżki soli
  • 1 większy ząbek czosnku
  • 1/3 szklanki świeżych liści mięty, posiekanych
  • 1 pierś kurczaka, pokrojona na drobne kawałki
  • szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 mała czerwona cebula, posiekana
  • 1 garść liści szpinaku (opcjonalnie)
  • 1-2  łyżki octu winnego
  • 1-2 szklanki pomidorków koktajlowych, pokrojonych na ćwiartki
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 1/2 szklanki zielonych oliwek


Przygotowanie:
  1. Ugotuj żółtą soczewicę - zalej soczewicę osoloną wodą, tak, aby woda była około 1-2 cm nad soczewicą. Gotuj przez 15-20 minut. Następnie odsącz z nadmiaru wody i pozostaw na chwilę do wysuszenia. 
  2. Przygotuj kaszkę kuskus - wsyp kaszę do miski i zalej ją gorącym bulionem, płyn powinien wystawać około 1 cm nad powierzchnię kuskusa. Odstaw na 5 minut, przykrywając miskę ściereczką.
  3. W tym czasie na 1 łyżce oliwy usmaż poszatkowaną cebulę, a następnie dodaj kurczaka oprószonego solą i pieprzem, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz szpinak. Smaż, aż mięso zupełnie zmieni kolor.
  4. W dużej misce wymieszaj kuskusa z soczewica, kurczakiem, cebulą, szpinakiem, czosnkiem, oliwkami, miętą oraz pomidorkami. Dodaj ocet winny oraz resztę oliwy. Wstaw miskę z sałatką do lodówki na przynajmniej 3 godziny. Tuż przed podaniem wymieszaj ponownie składniki ze sobą, w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.



Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z Food.com

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Hahastop scours the online and appears for the best funny pics each single day.



    My blog post ... party pills - legaldrugsforsale.com,

    OdpowiedzUsuń
  2. Fools mock at the guilt offering, but the upright get pleasure from acceptance.
    Exhibits

    My web page; party pills (www.legaldrugsforsale.com)

    OdpowiedzUsuń