czwartek, 23 stycznia 2014

Sałatka Cobb

Cobb Salad

- jedna z najpopularniejszych sałatek amerykańskich


Sałatka Cobb pochodzi prosto ze Stanów Zjednoczonych. Co ciekawe, jest traktowana jest jako danie główne - co, zważywszy na fakt, jak człowiek czuję się po niej syty jest w pełni zrozumiałe. Klasyczna sałatka Cobb może składać się z różnego rodzaju sałaty - lodowej, rzeżuchy, endywii, czy też sałaty rzymskiej, a także pomidorów, chrupiącego boczku, gotowanego lub pieczonego kurczaka, jajka na twardo, awokado, szczypiorku, sera Roquefort i dressingu. Czasami dodaje się także czarne oliwki. Istnieje wiele historii odnośnie pochodzenia potrawy. Jedna z nich mówi, że sałatka powstała w 1930 roku w restauracji Hollywood Brown Derby, a nazwa pochodzi od właściciela restauracji - Roberta Howarda Cobb, jednakże prawdopodobnie nie powstała z rąk kucharza restauracji Chucka Wilsona. Podobnie jak wiele innych znanych sałatek, jak na przykład sałatka Cezara, powstała z resztek znalezionych w kuchni, polanych francuskim dressingiem. Do stworzenia dania powołuje się także Robert Kreis, szef kuchni tej samej restauracji. Bez względu na to, kto stworzył sałatkę, obecnie jest jedną z najpopularniejszych obecnie w Stanach Zjednoczonych, ale także coraz większą sławą cieszy się w innych regionach świata.



Składniki dla 2-3 osób:
  • 1/2 sałaty rzymskiej
  • 1 pomidor
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 jajka, ugotowane na twardo
  • 1 awokado
  • 1 pierś kurczaka
  • 6 plasterków boczku
  • kilka plasterków sera pleśniowego - najlepiej Roquefort
Sos:
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • sok z 1/2 cytryny
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżka majonezu



Przygotowanie:
  1. Sałatę rzymską poszatkuj, pomidory, jajko i awokado pokrój w kostkę. Cebulę pokrój na cienkie plasterki. Pierś kurczaka dopraw solą i pieprzem i smaż z niewielką ilością oliwy na patelni grillowej.  Pierś w oryginalnej sałatce cobb powinna być grillowana lub gotowana. Boczek usmaż na patelni aż stanie się chrupiący.
  2. Na talerzu ułóż w rząd po rzędzie kolejne składniki sałatki: kawałki awokado, cebulę, boczek, jajko, pomidora, pierś z kurczaka, ser pleśniowy oraz sałatę.
  3. Przygotuj sos: Wymieszaj energicznie wszystkie składniki ze sobą. W razie potrzeby dopraw solą. Polej składniki sałatki. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz