czwartek, 30 stycznia 2014

Pancakes z bananami i ananasem

Pancakes z bananem i ananasem

śniadanie po amerykańsku 


Nie ma pewności, gdzie po raz pierwszy zaczęto przyrządzać naleśniki. Najprawdopodobniej miało to miejsce już w starożytności. Włosi twierdzą, że naleśniki wynaleziono we Florencji, skąd w XVI wieku Katarzyna Medycejska przywiozła je do Francji, kiedy wyszła za mąż za francuskiego króla. O ile europejskie i azjatyckie naleśniki przybierają formę cienkiego placka, to słynne amerykańskie pancakes są znacznie grubsze i mniejsze od naszych rodzimych. Pancakes w szybkim czasie podbiło serca i zauroczyło podniebienie mieszkańców innych kontynentów globu. Na amerykańskich filmach pierwsze śniadanie to kopiec pancakesów polanych nieskromnie syropem klonowym. Spróbujmy tego rarytasu i my. Naleśniki najczęściej podaje się z różnego rodzaju powidłami, dżemem, owocami, miodem oraz różnego rodzaju syropami. Dzisiaj sprezentujemy pancakes z dodatkiem ananasa. Zobaczmy jak i z czym to się je!



Składniki na 3 porcje:
  • 100 g ananasa z puszki
  • 1 banan
  • 100 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 100 ml mleka
  • olej roślinny
  • syrop klonowy (lub miód) i jogurt naturalny


Przygotowanie:
  1. Przygotować dwie miski. W pierwszej wymieszać ze sobą wszystkie sypkie produkty, tj. mąkę, proszek, cynamon, cukier. W drugiej plynne, mleko i jajko. Połączyć i dodać owoce pokrojone na kawałki.
  2. Rozgrzać olej i łyżką stołowa kłaść ciasto na patelnię. Gdy na powierzchni placuszków pojawią się bąbelki, można je odwrócić na druga stronę. Zdjąć z patelni jak tylko naleśniki się przyrumienią.
  3. Podawać z syropem klonowym i jogurtem naturalnym.

Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z BBC Good Food

Autor: Czarna Plomba

Smacznego!

1 komentarz: