Kobiece pępki
- tureckie pączki z pistacjami w cytrynowym syropie ku chwale staremu osmańskiemu powiedzeniu "jedz słodko i mów słodko"
Desery i wszelkiego rodzaju słodkości zawsze zajmowały ważną pozycję w kulturze tureckiej. Pełnią nie tylko funkcje kulinarną, ale także rytualną. Rozpowszechniona na całym świecie, a szczególnie lubiana w naszym kraju chałwa pełni ważną rolę podczas zakończenia ramadanu - muzułmańskiego okresu restrykcyjnego postu. W Turcji możesz znaleźć cukiernie-piekarnie, w których możesz odszukać swoje ulubione tureckie słodycze: baklawę, chałwa, lokum, czy kochane przez krajanów puddingi ryżowe. W cukierni typu Tatlıcı, znajdziesz narodowe smakołyki, a także słodkości o bardzo wyrafinowanych nazwach, jak usta kobiety, dziewczęcy biust, czy prezentowane dzisiaj kobiece pępki:
- 50 g masła
 - 1 szklanka wody (250 ml)
 - 150 g mąki
 - szczypta soli
 - 2 jajka
 - olej do smażenia i formowania
 - siekane pistacje do przybrania
 
Syrop:
- 2 szklanki wody
 - 300 g cukru
 - 1 cytryna (sok)
 
| Pistacje | 
Przygotowanie:
- Zagotuj wodę i masło z odrobiną soli. Dodaj mąkę i mieszaj aż do powstania ciągnącego się ciasta, które łatwo odchodzi od garnka. Zdejmij z ognia i zostaw do wystygnięcia.
 - Dodaj kolejno i jajka i energicznie wymieszaj ciasto aż będzie jednolite i lśniące. Naoliwionymi dłońmi uformuj 20 kuleczek. Na środku każdej kuleczki wyciśnij palcem dziurkę w kształcie pępka.
 - W międzyczasie przygotuj syrop. Wodę cukier oraz sok z cytryny gotuj na większym ogniu, aż wyparuje połowa wody, tworząc w ten sposób syrop.
 - Rozgrzej olej i smaż kuleczki na złoty kolor z obydwu stron. Wyciągnij z oleju i bezpośrednio zanurz w garnku z gorącym syropie. Następnie wyjmij i ułóż na talerzu pępkiem do góry. Przybierz posiekanymi pistacjami. Podawaj na zimno lub ciepło do herbaty. O ile zdążysz, ja spóźniłam się z herbatą.
 
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Turecka. Tradycyjne smaki i potrawy".
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz