piątek, 26 kwietnia 2013

Kobiece Pępki

Kobiece pępki

- tureckie pączki z pistacjami w cytrynowym syropie ku chwale staremu osmańskiemu powiedzeniu "jedz słodko i mów słodko"

Desery i wszelkiego rodzaju słodkości zawsze zajmowały ważną pozycję w kulturze tureckiej. Pełnią nie tylko funkcje kulinarną, ale także rytualną. Rozpowszechniona na całym świecie, a szczególnie lubiana w naszym kraju chałwa pełni ważną rolę podczas zakończenia ramadanu - muzułmańskiego okresu restrykcyjnego postu. W Turcji możesz znaleźć cukiernie-piekarnie, w których możesz odszukać swoje ulubione tureckie słodycze: baklawę, chałwa, lokum, czy kochane przez krajanów puddingi ryżowe. W cukierni typu Tatlıcı, znajdziesz narodowe smakołyki, a także słodkości o bardzo wyrafinowanych nazwach, jak usta kobiety, dziewczęcy biust, czy prezentowane dzisiaj kobiece pępki:



Składniki:

  • 50 g masła
  • 1 szklanka wody (250 ml)
  • 150 g mąki
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • olej do smażenia i formowania
  • siekane pistacje do przybrania
Syrop:
  • 2 szklanki wody
  • 300 g cukru
  • 1 cytryna (sok)
Pistacje

Przygotowanie:
  1. Zagotuj wodę i masło z odrobiną soli. Dodaj mąkę i mieszaj aż do powstania ciągnącego się ciasta, które łatwo odchodzi od garnka. Zdejmij z ognia i zostaw do wystygnięcia.
  2. Dodaj kolejno i jajka i energicznie wymieszaj ciasto aż będzie jednolite i lśniące. Naoliwionymi dłońmi uformuj 20 kuleczek. Na środku każdej kuleczki wyciśnij palcem dziurkę w kształcie pępka.
  3. W międzyczasie przygotuj syrop. Wodę cukier oraz sok z cytryny gotuj na większym ogniu, aż wyparuje połowa wody, tworząc w ten sposób syrop.
  4.  Rozgrzej olej i smaż kuleczki na złoty kolor z obydwu stron. Wyciągnij z oleju i bezpośrednio zanurz w garnku z gorącym syropie. Następnie wyjmij i ułóż na talerzu pępkiem do góry. Przybierz posiekanymi pistacjami. Podawaj na zimno lub ciepło do herbaty. O ile zdążysz, ja spóźniłam się z herbatą.



Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Turecka. Tradycyjne smaki i potrawy".

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz