Kobiece pępki
- tureckie pączki z pistacjami w cytrynowym syropie ku chwale staremu osmańskiemu powiedzeniu "jedz słodko i mów słodko"
Desery i wszelkiego rodzaju słodkości zawsze zajmowały ważną pozycję w kulturze tureckiej. Pełnią nie tylko funkcje kulinarną, ale także rytualną. Rozpowszechniona na całym świecie, a szczególnie lubiana w naszym kraju chałwa pełni ważną rolę podczas zakończenia ramadanu - muzułmańskiego okresu restrykcyjnego postu. W Turcji możesz znaleźć cukiernie-piekarnie, w których możesz odszukać swoje ulubione tureckie słodycze: baklawę, chałwa, lokum, czy kochane przez krajanów puddingi ryżowe. W cukierni typu Tatlıcı, znajdziesz narodowe smakołyki, a także słodkości o bardzo wyrafinowanych nazwach, jak usta kobiety, dziewczęcy biust, czy prezentowane dzisiaj kobiece pępki:
- 50 g masła
- 1 szklanka wody (250 ml)
- 150 g mąki
- szczypta soli
- 2 jajka
- olej do smażenia i formowania
- siekane pistacje do przybrania
Syrop:
- 2 szklanki wody
- 300 g cukru
- 1 cytryna (sok)
Pistacje |
Przygotowanie:
- Zagotuj wodę i masło z odrobiną soli. Dodaj mąkę i mieszaj aż do powstania ciągnącego się ciasta, które łatwo odchodzi od garnka. Zdejmij z ognia i zostaw do wystygnięcia.
- Dodaj kolejno i jajka i energicznie wymieszaj ciasto aż będzie jednolite i lśniące. Naoliwionymi dłońmi uformuj 20 kuleczek. Na środku każdej kuleczki wyciśnij palcem dziurkę w kształcie pępka.
- W międzyczasie przygotuj syrop. Wodę cukier oraz sok z cytryny gotuj na większym ogniu, aż wyparuje połowa wody, tworząc w ten sposób syrop.
- Rozgrzej olej i smaż kuleczki na złoty kolor z obydwu stron. Wyciągnij z oleju i bezpośrednio zanurz w garnku z gorącym syropie. Następnie wyjmij i ułóż na talerzu pępkiem do góry. Przybierz posiekanymi pistacjami. Podawaj na zimno lub ciepło do herbaty. O ile zdążysz, ja spóźniłam się z herbatą.
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Turecka. Tradycyjne smaki i potrawy".
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz