niedziela, 19 stycznia 2014

Ciasto cytrusowe

Ciasto cytrusowe

- Sycylia cytrusami wita-

 

Sycylia to nieduża wyspa należąca do Włoch. Jej specjalnością są dania z ryb i warzyw. A także wspaniałe desery z wykorzystaniem rosnących tam cytrusów. Podarujmy sobie trochę słońca w zimowe dni.



Składniki:

  • 4 jajka
  • 125 g cukru
  • 2 pomarańcze
  • 1 cytryna
  • 125 g zmielonych migdałów
  • 125 g mąki *




Przygotowanie:
    1. Białka oddzielić od żółtek. Z cytryny i pomarańczy wycisnąć sok a skórki zetrzeć. 
    2. Żółtka i cukier utrzeć na puszystą masę. Dodać skórkę cytrynową i połowę skórki pomarańczowej.
    3. Soki z cytrusów wymieszać z mielonymi migdałami. Dodać do masy jajecznej i wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę do uzyskania jednolitej masy.
    4. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy.
    5. Ciasto przełożyć do foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 40 minut. Po wystudzeniu przyozdobić bitą śmietaną wymieszaną z pozostałą skórką pomarańczową

    * W oryginale mąki w przepisie było dużo mniej. Dodałam jej tyle by ciasto nabrało formy półpłynnej.

    Przepis zaczerpnięty i zmodyfikowany z książki Kuchnia Włoska. Wydawnictwo Olesiuk 2004

    Smacznego!

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz