Guacamole
- tradycyjnie i prosto
Guacamole to meksykański sos przyrządzany na bazie awokado. Salsa sięga historią czasów Azteków. Obecnie istnieje wiele najróżniejszych odmian guacamole, gdzie dodaje się pomidory, papryczkę chilli, kolendrę, cebulę, czosnek oraz inne przyprawy. Podstawowe składniki to awokado, sok z limonki oraz sól. Przepis zależny jest od dostępności składników przyrządzającego. Czasami salsę wspomaga się dodatkowo śmietaną, czy majonezem, które pełnią formę wypełniacza - jednakże ten sposób nie znajduje uznania w kuchni meksykańskiej i jest spotykany w amerykańskich wersjach sosu. Guacamole jest świetnym dodatkiem do typowych meksykańskich potraw obecnie pełnią formę przystawki i często spożywa się danie z samym pieczywem. Meksykanie zwykli podawać guacamole w specjalnym rodzaju naczynia molcajente, które przypomina nasz kamienny moździerz. Dzisiaj guacamole stanowi najpopularniejszą znaną nam salsę, uwielbianą nie tylko przez meksykanów. ale także Amerykanów i coraz częściej Europejczyków. Już wcześniej na blogu przedstawialiśmy jedną z wersji guacamole - guacamole z pomidorem i czerwoną cebulą, dzisiaj przedstawiamy wersję klasyczną i delikatniejszą w smaku.
Składniki:
- 1 dojrzale awokado
- łyżka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól do smaku
Przygotowanie:
Rozgnieć widelcem awokado z sokiem z cytryny i czosnkiem. Dodaj resztę składników i wymieszaj. Dopraw solą do smaku
Autor: Czarna plomba
Uwagi: Tutaj znajdziesz przepis na guacamole z dodatkiem pomidora i czerwonej cebuli:
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz