sobota, 22 lutego 2014

Chleb bananowy

Chleb Bananowy

- lekko słodki i radosny


Banany stanowią jedne z najsmaczniejszych owoców, dla mnie są najlepsze na świecie. Słowo banan pochodzi prawdopodobnie od arabskiego słowa banan, co oznacza palec. Biorąc pod uwagę, kiście bananów i kształt owoców, rzeczywiście można odnaleźć pewne podobieństwo. Każdy, kto zasmakował w tym owocu dobrze wie, że znikają z prędkością światła z domowej kuchni. Walczyłam zaciekle, niczym groźny goryl, aby zostały cztery dojrzałe sztuki na powstanie chleba bananowego. Udało się. Panie i panowie - wypiek bananowy!



Składniki:
  • 4 dojrzałe banany
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • 80 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 cukru wanilinowego
  • 1 1/4 szklanki mąki


Przygotowanie:
  1. Masło roztapiamy i chłodzimy
  2. Banany obieramy i rozgniatamy widelcem na mazię.
  3. Do miski z bananami dodajemy po kolei schłodzone masło, cukier, jajko, cukier wanilinowy, mąkę i sodę. Mieszamy aż powstanie jednolita masa.
  4. Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika do 170 stopni na godzinę.

Przepis zaczerpnięty i zmodyfikowany z magazynu Kuchnia nr 1-2014.

Smacznego!

2 komentarze: