czwartek, 31 lipca 2014

Szkockie purée z dymką

Szkockie purée z dymką

- szkocka wariacja na temat gniecionych ziemniaków



Hiszpanie sprowadzili ziemniaki do Europy około 1570 roku, skąd żeglarze rozprzestrzenili uprawę rośliny na cały świat. Europejscy rolnicy początkowo byli wobec nowej uprawy bardzo nieufni,  niemniej jednak już od XIX wieku stała się ona podstawą diety milionów mieszkańców kontynentu. Jego uprawa zdominowała pola Irlandii, czy Wielkiej Brytanii, gdzie bardzo szybko znalazły swoje miejsce w tamtejszych kuchniach. Ziemniaki do dzisiaj są nieodzownym elementem wielu kuchni regionalnych. Dzisiaj Pan Mżonek przygotował szkocką wariację na temat bitych ziemniaków w formie purée, które Szkoci uwielbiają, z dodatkiem posiekanej drobno dymki. Nie jest to oczywiście potrawa sama w sobie, tylko dodatek do obiadu. Trzeba przyznać, bardzo miły dla podniebienia dodatek.





Składniki:
  • 8 ziemniaków
  • mały pęczek dymki
  • pół szklanki mleka 
  • sól i pieprz do smaku
  • nieco masła
Przygotowanie:
  1. Obierz i ugotuj ziemniaki tradycyjnie.
  2. Drobno posiekaną dymkę i szczypior ugotuj w mleku. 
  3. Następnie mleko wraz z cebulą wlej do ziemniaków i rozgnieć je tłuczkiem aż będą gładkie. Dopraw solą i pieprzem wedle smaku.
  4. Podawaj z masłem jako dodatek do mięsa.

Ugotowane by Mżonek

Przepis pochodzi z książki "Maw Broon's cookbook"

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Zielona wersja ukochanego puree :)

    OdpowiedzUsuń
  2. You'll have three aid stations (technically 4 but 2/three are the identical location).
    You'll hit this one twice.

    Review my blog post prescription drugs anxiety depression

    OdpowiedzUsuń