Białe szparagi w sosie beszamelowym
Julia Child atakuje
Wiele już pisałyśmy o zaletach szparagów - których rzeczywiście tym warzywom nie brakuje. Osobiście, miałam z nimi styczność do chwili obecnej zaledwie dwa razy jako konsumujący. Dziś postanowiłam spróbować coś z nich zrobić po raz pierwszy w życiu. Zdecydowałam się na prosty i klasyczny przepis. Wszakże w prostocie tkwi piękno. Dzięki temu każdy kto jest niepewny, czy szparagi są tym, co zachwyci jego podniebiebie. Sekret przepisu tkwi w dwóch szczegółach, mianowicie na właściwym obraniu szparagów oraz zachowaniu ostrzożności, aby sos beszamelowy nie uległ przypaleniu. Beszamel, został rzekomo wymyślony przez francuskiego wysokiego urzędnika na dworze Ludwika XIV, Louisa de Béchameil, markiza de Nointel. Sos beszamelowy jest oparty o proste składniki, jednakże jego przygotowanie wymaga skupienia i ciągłego mieszania do momentu odpowiedniego zgęstnienia sosu. Sos, najczęściej podawany jest do mięs oraz gotowanych warzyw - w naszym przypadku szparagów. Efekt ostateczny był zadowalajacy - rodzina przyjęła bezmięsny obiad życzliwie. Małżonek, jako minus potrawy uznał brak mięsa i sera. Dla miesożerców, rzeczywiście może pojawić się niedosyt po takiej potrawie.
Składniki:
- 1 pęczek białych szparagów
- 1 łyżka masła + do wysmarowania formy
- 1 łyżka mąki
- 1 szklanka mleka
- szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
- Białe szparagi obieramy, obcinamy końcówki.
- Naczynie żaroodporne wysmarowujemy grubo masłem, układamy szparagi obok siebie.
- Podgrzewamy mleko.
- Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę i szczyptę gałki muszkatołowej - mieszamy aż do zarumienienia.
- Dodajemy powoli mleko tak by nie powstały grudki. Gotujemy aż zgęstnieje i zawrze - cały czas mieszając.
- Zalewamy szparagi i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 20 minut.
Przepis pochodzi z książki Julii Child "Mastering the art of French cooking".
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz