wtorek, 24 czerwca 2014

Samgyetang - kurczak z żeń szeniem

Samgyetang

- inaczej: Ginseng chicken 



Samgyetang jest odmianą koreańskiej zupy, czy też osobnego dania, które składa się głównie z całego młodego kurczaka i żeń-szenia koreańskiego. Samgyetang tradycyjnie serwowane w sezonie letnim i cenione jest ze względu na swoje  składniki odżywcze, które człowiek  traci ze swojego organizmu przy wysokich temperaturach w czasie koreańskich upałów. Aby przygotować samgyetang należy całego młodego kurczaka wypełnić ryżem z dodatkami i ugotować go w rosole. Podobnie jak w Polsce, gdzie wierzy się, że rosół jest dobrym lekarstwem na przeziębienie, tak w Korei sądzi się, że ginseng chicken soup leczy, ale i zapobiega dolegliwościom natury fizycznej.  Koreańczycy, jadają potrawę szczególnie w trzech konkretnych dniach w sezonie letnim: Chobok,  Jungbok oraz Malbok - które uważa się za najgorętsze i najbardziej parne dni w całym roku, a zadaniem potrawy jest wzmocnić organizm w tak trudnych warunkach. Niektóre restauracje w Korei specjalizują się wyłącznie w serwowaniu Samgyetang, na które mają swoje wyjątkowe, skrywane w tajemnicy przepisy. Do potrawy najczęściej podaje się małą butelkę wina ginseng - insamju. U nas sezon letni dopiero się rozpoczyna - zatem może warto wpisać Samgyetang do swojego menu.



Składniki:
  • 1 cały kurczak (około 1 kg)
  • 2 łyżeczki suszonego żeń szenia
  • 200 g ryżu (najlepiej do sushi)
  •  5 sztuk kasztanów jadalnych
  • 5 daktyli
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 pory
  • pieprz w ziarnach do smaku

Przygotowanie:
  1. Odmierzony ryż zalewamy wodą. Po chwili wodę wylewamy. Ryż zalewamy świeżą wodą i gotujemy (użyłam garnku do ryżu).
  2. Kurczaka opłukujemy. Obieramy czosnek.
  3. Szyję kurczaka wkładamy do środka i zaszywamy. Do środka kurczaka wkładamy ryż wymieszany z łyżeczką żeń szenia, 2 kasztany, 2 daktyle, 3 ząbki czosnku.
  4. Dół zszywamy tak by nic nie wypłynęło. Nogi kurczaka krzyżujemy i też związujemy.
  5. Do odpowiednio dużego garnka (kurczak musi być cały w wodzie) wkładamy kurczaka. Dodajemy resztę warzyw i zalewamy 2 litrami wody.
  6. Gotujemy do miękkości kurczaka, ale tak by nie pęknął czyli około 2 h. W międzyczasie zdejmujemy szumowinę.
  7. Wyjmujemy kurczaka z wody i podajemy z pokrojonym porem i posypane pieprzem.

Uwagi:

  • Ryż ma być kleisty. najlepiej użyć takiego do sushi.
  • W oryginale było więcej czosnku - 10 ząbków i 30 g suszonego krojonego korzenia żeń szenia.
  • Użyłam 4 łyżki kremu kasztanowego zamiast całych owoców.



Przepis zmodyfikowany pochodzi z książki "Potrawy kuchni Koreańskiej" wydanej przez Ambasadę Republiki Korei w Polsce 2013

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Nieco inny przepis http://korea-online.pl/pl/artykul/77/samgyetang.html

    OdpowiedzUsuń