Samgyetang
- inaczej: Ginseng chicken
Samgyetang jest odmianą koreańskiej zupy, czy też osobnego dania, które składa się głównie z całego młodego kurczaka i żeń-szenia koreańskiego. Samgyetang tradycyjnie serwowane w sezonie letnim i cenione jest ze względu na swoje składniki odżywcze, które człowiek traci ze swojego organizmu przy wysokich temperaturach w czasie koreańskich upałów. Aby przygotować samgyetang należy całego młodego kurczaka wypełnić ryżem z dodatkami i ugotować go w rosole. Podobnie jak w Polsce, gdzie wierzy się, że rosół jest dobrym lekarstwem na przeziębienie, tak w Korei sądzi się, że ginseng chicken soup leczy, ale i zapobiega dolegliwościom natury fizycznej. Koreańczycy, jadają potrawę szczególnie w trzech konkretnych dniach w sezonie letnim: Chobok, Jungbok oraz Malbok - które uważa się za najgorętsze i najbardziej parne dni w całym roku, a zadaniem potrawy jest wzmocnić organizm w tak trudnych warunkach. Niektóre restauracje w Korei specjalizują się wyłącznie w serwowaniu Samgyetang, na które mają swoje wyjątkowe, skrywane w tajemnicy przepisy. Do potrawy najczęściej podaje się małą butelkę wina ginseng - insamju. U nas sezon letni dopiero się rozpoczyna - zatem może warto wpisać Samgyetang do swojego menu.
Składniki:
- 1 cały kurczak (około 1 kg)
- 2 łyżeczki suszonego żeń szenia
- 200 g ryżu (najlepiej do sushi)
- 5 sztuk kasztanów jadalnych
- 5 daktyli
- 6 ząbków czosnku
- 2 pory
- pieprz w ziarnach do smaku
Przygotowanie:
- Odmierzony ryż zalewamy wodą. Po chwili wodę wylewamy. Ryż zalewamy świeżą wodą i gotujemy (użyłam garnku do ryżu).
- Kurczaka opłukujemy. Obieramy czosnek.
- Szyję kurczaka wkładamy do środka i zaszywamy. Do środka kurczaka wkładamy ryż wymieszany z łyżeczką żeń szenia, 2 kasztany, 2 daktyle, 3 ząbki czosnku.
- Dół zszywamy tak by nic nie wypłynęło. Nogi kurczaka krzyżujemy i też związujemy.
- Do odpowiednio dużego garnka (kurczak musi być cały w wodzie) wkładamy kurczaka. Dodajemy resztę warzyw i zalewamy 2 litrami wody.
- Gotujemy do miękkości kurczaka, ale tak by nie pęknął czyli około 2 h. W międzyczasie zdejmujemy szumowinę.
- Wyjmujemy kurczaka z wody i podajemy z pokrojonym porem i posypane pieprzem.
- Ryż ma być kleisty. najlepiej użyć takiego do sushi.
- W oryginale było więcej czosnku - 10 ząbków i 30 g suszonego krojonego korzenia żeń szenia.
- Użyłam 4 łyżki kremu kasztanowego zamiast całych owoców.
Przepis zmodyfikowany pochodzi z książki "Potrawy kuchni Koreańskiej" wydanej przez Ambasadę Republiki Korei w Polsce 2013
Smacznego!
Nieco inny przepis http://korea-online.pl/pl/artykul/77/samgyetang.html
OdpowiedzUsuńOgólnie nie wiem czy macie świadomość tego, jakie właściwości ma Żeń-szeń Koreański sklep, ale tak - warto go stosować. Dzięki niemu możecie podbudować swoją odporność i ogólnie korzystnie wpłyną na swoje zdrowie, także super.
OdpowiedzUsuń