czwartek, 19 czerwca 2014

Kebab Adana

Kebab Adana

- turecki kebab z mielonej jagnięciny


Kebab po turecku oznacza dosłownie kęs mięsa. W rozumieniu Turków kebab jest czymś zupełnie innym niż tym, czym jest dla przeciętego Europejczyka. W Turcji pod hasłem kebab rozumie się mięso baranie, jagnięce lub wołowe, przyrządzane na wiele sposobów. Począwszy od znanego zachodnim podniebieniom döner kebab,  czyli w tłumaczeniu dosłownym obracające się pieczone mięso, skrawane z pionowego rożna z surówką podawane w picie lub bułce z surówką warzywną oraz różnymi sosami – łagodnymi lub ostrymi, a kończąc na mniej znanych nam lub wcale jak na przykład kebab iskender, czy piekielnie ostry haşhaş kebabı. Adana kebabı jest przykładem typowego dla kuchni tureckiej kebaba. Jest to mięso mielone z dodatkiem najróżniejszych przypraw, często z dodatkiem papryczki chilli nadzianym na szpadki i opiekanym na grillu. Według źródeł, Kıyma kebabı, jak także nazywa się kebab adana, narodził się z fuzji kultury tureckiej z syryjską. Adana Kebab w smaku jest niemalże identyczny jak kebab z Aleppo, skąd właśnie konkretnie pochodzi wersja Adana. Niewątpliwie tak przyrządzona jagnięcina, nie przypomina tego, co powszechnie znamy jako kebab. Jednakże warto spróbować, w celu bliższego zapoznania się z kuchnią turecką, która jest bardzo bogata w najróżniejsze smaki.



Składniki:
  • 500 g mielonej jagnięciny
  • 2 czerstwe bułki
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka liści kolendry, posiekanych (opcjonalnie)
  • 1 łyżka oliwy
Dip:
  • małe opakowanie jogurtu naturalnego
  • pieprz cayenne
  • sól
  • sok z cytryny

Przygotowanie:
  1. Namocz bułki w ciepłej wodzie. Cebulę i czosnek zeszkli na rozgrzany na patelni maśle. Bułki odciśnij i włóż do miski i dodaj mięso, a także cebulę, jajko, kumin, pietruszkę, kolendrę, sól z pieprzem. Wyrób całość na równomierną masę. Jeżeli masa będzie za miękka dodaj bułki tartej. 
  2. Zwilżonymi dłońmi uformuj 8 podłużnych kiełbasek i nałóż je na szpadki lub długie wykałaczki. Posmaruj kiełbaski oliwą i grilluj przez blisko 10 minut z każdej ze stron. W tym czasie przygotuj dip jogurtowy poprzez wymieszanie wszystkich składników ze sobą.
  3. Gotowy kebab podawaj na szpadkach z dipem oraz zestawem sałat i pokrojonym na plasterki pomidorem i cebulą.

Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Bułgarska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz