piątek, 20 czerwca 2014

Kawa po wietnamsku

Mrożona kawa po wietnamsku

- Cà phê sữa đá


Wietnam jest krajem a bardzo bogatym menu, nie wiele osób zdaje sobie sprawę, że kraj ten jest drugim po Brazylii największym eksporterem kawy na świecie. O ile Brazylia, jest królową odmiany Arabica, to Wietnam postawił na odmianę Robusta. Chociaż, należy tu wspomnieć, że z czasem coraz więcej i częściej uprawia się bardziej cenioną odmianę Arabica. Będąc tak wielkim eksporterem kawy Wietnamczycy także wykształci swój własny sposób podawania kawy. Do filiżanki wlewa się odrobinę zagęszczonego mleka, a na filiżankę stawia się specjalny, jednakże nieskomplikowany wietnamski ekspres do kawy. Do ekspresu zwyczajowo wsypuje się około 3 łyżek kawy i zalewa wrzątkiem. Kawa kroplami wlewa się do filiżanki - cały proces trwa mniej więcej 5 minut. Kawa mocna na początku łagodzona jest przez zagęszczone mleko. Z braku podstawowego przyrządzenia do wykonania tradycyjnej kawy po wietnamsku przygotowałam ją domowym chałupniczym sposobem. Na co dzień preferuję kawę z mlekiem - dlatego moja ma tak jasny kolor. Przy upale dobrze dodać kostki lodu. Na zimno smakuje wyśmienicie - jest bardziej gęsta od zwykłej kawy mrożonej. Moje ciało ukoiła chłodem, kiedy tego potrzebowałam. Zachęcam do przygotowania Ca Phe Sua Da - czyli wietnamskiego spojrzenia na kawę.



Składniki:
  • 1 opakowanie mleka skondensowanego
  • kawa rozpuszczalna
  • cukier (opcjonalnie)
  • kostki lodu (najlepiej pokruszone)


Przygotowanie:
  1. Zaparz kawę, odmierzając właściwe proporcje - 2 łyżki na większa szklankę. Odstaw aby ostygła. Ja swoja rozpuściłam w mleku.
  2. Na dno wysokich szklanek wlej mleko skondensowane - mniej więcej do wysokości 1/4 szklanki.Według uznania dodaj cukier lub też możesz skorzystać z mleka skondensowanego słodzonego sprzedawanego u nas  w metalowych tubkach.
  3.  Wlej wolnym i delikatnym strumieniem kawę do szklanek z zagęszczonym mlekiem. Delikatnie wymieszaj kawę lub dla większego efektu pozostaw bez zmian. Na koniec dodaj pokruszone kostki lodu i od razu podawaj.


Smacznego!

3 komentarze: