sobota, 28 czerwca 2014

Chałwa waniliowa z kardamonem

Chałwa waniliowa

z prażonymi migdałami i kardamonem



Chałwa jest tradycyjnym wyrobem cukierniczym powstałym poprzez połączenie karmelu z miazgą nasion oleistych - najczęściej ziaren sezamu. Oryginalnie chałwa pochodzi z Iranu, popularna jest jednak do dziś w wielu rejonach świata - na Bałkanach, krajach śródziemnomorskich oraz na Zachodzie Azji. Istnieje wiele odmian chałwy w zależności od kraju jej wyrabiania. Chałwy sezamowe są popularne w Iranie, Turcji, czy Izraelu. Natomiast chałwy na bazi maku, orzechów i nasion słonecznika powszechne są w Rosji i na Ukrainie. Chałwa z południowej Azji zawiera kaszę mannę, odmiany śródziemnomorskie wytwarzane są podobnie jak na Bałkanach głównie z nasion sezamu. Ciekawą odmianą jest chałwa indyjska Gajjar Karrah, którą wyrabia się z tartej marchwi, gotowanej w mleku z przyprawami. Turecka chałwa swojego czasu cieszyła się niechlubną chwałą, gdyż zawierała ekstrakt z mydlnicy lekarskiej, służący łatwiejszemu spienieniu masy karmelowej, a jednocześnie zawierający trujące saponiny, zakazane na terenie Unii Europejskiej. Turcja jednak wywalczyła dopuszczenie na rynek tamtejszej chałwy, z niewielką ilością ekstraktu z mydlnicy, jako tradycyjny produkt regionalny. Nasza chałwa na szczęście, żadnych takich produktów nie zawiera - wyłącznie podstawowe i naturalne składniki. Jej smak jest wyjątkowy, porcja co prawda wychodzi niewielka - jednakże w sam raz, gdyż chałwa sama w sobie jest bardzo sycąca.




Składniki:
  • 300 g sezamu
  • 4 łyżeczki płynnego miodu
  • 1 laska wanilii
  • 4-5 strąków kardamonu
  • 1-2 łyżki migdałów
  • szczypta soli

Przygotowanie:
  1. Sezam upraż na suchej patelni - uważaj aby się nie przypalił. Zdejmij z patelni i wrzuć do miseczki.
  2. Laskę wanilii przekrój wzdłuż i wyjmij nasiona. Włóż do miski z sezamem i zamieszaj. 
  3. Strąki kardamonu rozłup i wsyp do miski, dodaj szczyptę soli. 
  4. Zawartość miseczki zmiksuj za pomocą blendera lub młynka do kawy na jednolitą zbitą masę.  
  5. Migdały także upraż na suchej patelni i pokrój na mniejsze kawałki jeżeli były prażone w całości. 
  6. Do miski ze zmielonymi ziarnami sezamu z wanilią i kardamonem dodaj uprażone kawałki migdałów oraz miód. mieszaj aż do uzyskania jednolitej masy. Przełóż do niewielkiego naczynia, czy innego opakowania i ubij aby wszystko razem na zwartą masę.




Smacznego!

2 komentarze:

  1. Przepis wydał mi się pyszny, a wykonanie bardzo łatwe więc udałam się do sklepu i zabrałam się do dzieła.
    Chałwa wyszła mi dosyć sypka i gorzkawa, więc dodałam 2 razy tyle miodu co w przepisie, ale nadal czuć było gorycz. Lekarstwem na to okazało się dorzucenie bakali (rodzynki, śliwki suszone, morele) i wyszło całkiem nieźle :)
    Może to kwestia wykonania w blenderze, który mimo długiego czasu nie stworzył jednolitej masy sezamowej.

    OdpowiedzUsuń
  2. The one exception to this rule is when the ache happens to you.While you get damage, it's not
    funny. It just hurts.

    Visit my web site - buy party pills

    OdpowiedzUsuń