czwartek, 26 czerwca 2014

Cukinia w pomidorach

Cukinia w pomidorach

- danie jednogarnkowe w wykonaniu mojej mamy


Cukinia jest warzywem, który stanowi odmianę dyni zwyczajnej. Nazwa cukinia wywodzi się od włoskiego słowa zucchina, który znaczy dosłownie mała dynia. Trzeba zwrócić uwagę, że to właśnie we Włoszech wyselekcjonowano tą odmianę dyni. W Polsce stosuje się obie nazwy, na południu kraju większą popularnością darzy się kabaczka, na północy cukinię. Warzywo można przyrządzać na różne sposoby, gotować, czy smażyć. Podawać w postaci placków, czy też serwować w zupie. Dziś danie serwowane od dawien dawna przez moją mamę. Można zaliczyć do eintopfów - dań jednogarnkowych. Smakuje jak powiew lata. Obowiązkowo ze świeżym koperkiem. Ilość cukinii należy dopasować do wielkości garnka i apetytu biesiadników.



Składnik:
  • 3 cukinie
  • 200 g mortadeli
  • 3 średnie lub 2 duże pomidory
  • 1 listek laurowy
  • 1 ziele angielskie
  • świeżo zmielony pieprz
  • koperek do smaku


Przygotowanie:
  1. Cukinię obieramy i kroimy na pół a następnie w łódeczki. Jeśli cukinia jest stara należy wydrążyć pestki ze środka.
  2. Pomidory pokroić w ćwiartki, a mięso w kostkę.
  3. Warzywa, mięso i przyprawy włożyć do garnka zalać odrobiną wody i gotować do miękkości cukinii.
  4. Podawać w miskach posypane pokrojonym koperkiem.


Uwagi: 

Jeśli ktoś lubi mniej jędrne, a bardziej miękkie kawałki warzyw - potrawę w takim przypadku należy gotować dłużej.
Zamiast, czy też razem z mortadelą można dodać pokrojoną w plastry kiełbasę z pęta. Można też zrobić wersję wegetariańską bez mięsa.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz