piątek, 6 czerwca 2014

Grecki deser z jogurtu z migdałami

Grecki deser z jogurtu

z miodem i prażonymi migdałami


Jogurt czasami nazywany jest mlekiem bułgarskim. Nie wiadomo skąd dokładnie pochodzi, ale znany już był od czasów antycznych. Jogurt był podstawą diety ludności Imperium Rosyskiego, Azji Zachodniej, Europie Południowo-Wschodniej, Bałkanów, Europy Środkowej i Indii aż do XIX wieku. W 1905 roku bułgarski student medycyny - Stamen Grigorov, jako pierwszy zbadał i opisał mikroflorę bułgarskiego jogurtu. Z badań wypłynęła hipoteza, że regularne spożycie jogurtu wpływa na długowieczność bułgarskich chłopów. Jogurty typu bałkańskiego, bułgarskiego, a także greckiego charakteryzują się większą niż w innych jogurtach gęstością. Dziś jogurt tego typu są niezwykle powszechne i chętnie spożywane. Można ich dodawać dla złagodzenia smaku pikantniejszych potraw, ale także idealnie smakują w połączeniu z orzechami, miodem i owocami. Dzisiaj prezentujemy jogurt typu greckiego w formie deseru, niezwykle smacznego i lekkiego z dodatkiem miodu, prażonych migdałów, truskawkami i szczyptą cynamonu. Polecam! Jest niezwykle pyszny i jak na desery wyjątkowo zdrowy.




Składniki na 2-3 porcje:
  • 450 ml gęstego greckiego jogurtu
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 5 g obranych migdałów, przypieczonych i posiekanych
  • szczypta zmielonego cynamonu


Przygotowanie:
  1. Migdały upraż na suchej patelni. Najlepiej użyć już gotowych posiekanych. Ewentualnie mogą być płatki.
  2. Do miski wlej jogurt i dodaj miód, następnie wsyp 2/3 posiekanych migdałów. Starannie wymieszaj.
  3. Gotowy deser przelej do pucharków i schłódź w lodówce. Przed podaniem posyp resztą uprażonych migdałów oraz szczyptą cynamonu. Możesz udekorować sezonowymi owocami. 


Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z Chińszczyzna i inne potrawy egzotyczne, Moya Maynard, 1991 INTERUM
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz