niedziela, 29 czerwca 2014

Cukinia w sosie jogurtowym

Smażona cukinia

w sosie jogurtowym


Kabaczek jest niezwykle powszechnie wykorzystywana w kuchni narodów bałkańskich, a także w Turcji, czy Bułgarii. Mimo, że pochodzi z Włoch to właśnie Europa Wschodnia ją najbardziej polubiła. Cukinia zawiera niewielką ilość kalorii, ale także niezbyt dużą wartość odżywczą. Co jednak jest istotne - odkwasza organizm, co sprzyja przemianie materii. Cukinia można przyrządzać na wiele sposobów. Dzisiaj w wersji prostej, ale równocześnie także bardzo smacznej - smażone na oliwie plasterki cukinii z dodatkiem sosu jogurtowego z dodatkiem papryki chilli i czosnku. Idealne na małą przegryzkę pod wieczór, czy też przystawkę w oczekiwaniu na większy posiłek.




Składniki:
  • 1 cukinia
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 pęczek kopru 
  • sól, do smaku
Sos jogurtowy:
  • 200 g jogurtu 3,5%
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • 1/2 łyżeczki czosnku, mielonego
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanego chilli
  • pieprz, świeżo zmielony
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:
  1. Cukinie pokrój na ukos na plasterki o szerokości 1 cm, oprósz odrobiną soli.
  2. Rozgrzej oliwę na patelni i smaż cukinię, aż ta się lekko przyrumieni.
  3. Przygotuj sos jogurtowy poprzez wymieszanie wszystkich składników ze sobą.
  4. Nałóż cukinię na talerze, polej sosem jogurtowym i posyp posiekanym koperkiem.

Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Bułgarska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz