Smażona cukinia
w sosie jogurtowym
Kabaczek jest niezwykle powszechnie wykorzystywana w kuchni narodów bałkańskich, a także w Turcji, czy Bułgarii. Mimo, że pochodzi z Włoch to właśnie Europa Wschodnia ją najbardziej polubiła. Cukinia zawiera niewielką ilość kalorii, ale także niezbyt dużą wartość odżywczą. Co jednak jest istotne - odkwasza organizm, co sprzyja przemianie materii. Cukinia można przyrządzać na wiele sposobów. Dzisiaj w wersji prostej, ale równocześnie także bardzo smacznej - smażone na oliwie plasterki cukinii z dodatkiem sosu jogurtowego z dodatkiem papryki chilli i czosnku. Idealne na małą przegryzkę pod wieczór, czy też przystawkę w oczekiwaniu na większy posiłek.
Składniki:
- 1 cukinia
- 4 łyżki oliwy
- 1 pęczek kopru
- sól, do smaku
Sos jogurtowy:
- 200 g jogurtu 3,5%
- 100 g kwaśnej śmietany
- 1/2 łyżeczki czosnku, mielonego
- 1/4 łyżeczki sproszkowanego chilli
- pieprz, świeżo zmielony
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
- Cukinie pokrój na ukos na plasterki o szerokości 1 cm, oprósz odrobiną soli.
- Rozgrzej oliwę na patelni i smaż cukinię, aż ta się lekko przyrumieni.
- Przygotuj sos jogurtowy poprzez wymieszanie wszystkich składników ze sobą.
- Nałóż cukinię na talerze, polej sosem jogurtowym i posyp posiekanym koperkiem.
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Bułgarska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz