Zielone szparagi w sosie holenderskim
z szynką i jajkiem sadzonym
Sos holenderski stanowi jeden z pięciu wykwintnych sosów francuskich. Jest podstawą dla wielu innych sosów jak np: malatański, bearneński, czy choron. Nazwa powstała ponieważ sos miał być odwzrowaniem holenderkiego sosu, który przygotowywano specjalnie dla króla Niderlandów podczas jego wizyty we Francji. Sos holenderski jest najczęściej stosowany do jajek po benedektyńsku, ryb oraz warzyw - szczególnie gotowanych szparagów. Przygotowanie sosu jest bardzo proste, wystarczy masło, żółtko jaja oraz sok z cytryny. Sos holenderski ma zdecydowany smak i jego zadaniem jest nadanie odpowiedniego charakteru potrawom, które z reguły mają bardzo delikatny smak. Szparagi uznawane są za jedne z najsmaczniejszych warzyw, zawierają bardzo dużo witamin, soli mineralnych oraz przeciwutleniaczy - przez co między innymi są określane afrodyzjakiem. Bliżej na temat szparagów opowiadaliśmy przy okazji przepisu na makaron z białymi szparagami i cukinią. Dzisiaj pora na zielone z sosem holenderskim. Idealne na śniadanie.
Składniki na 4 porcje:
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 4 plasterki szynki - najlepiej szwarcwaldzkiej
- 2-4 jajka sadzone
- sól, świeżo zmielony pieprz do smaku
- 50 g roztopionego masła
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- 1 żółtko
- szczypta czarnego pieprzu lub cayenne
- Szparagi obierz ze skóry, włóż do garnka z wrzącą, lekko osoloną wodę na mniej więcej 5 minut. Nie gotuj za długo, gdyż szparagi łatwo mogą się rozgotować.
- Odcedź, rozłóż szparagi na 4 porcje, każdą owiń plastrem szynki szwarcwaldzkiej. Włóż na patelenie z niewielką ilością oliwy i podgrzewaj na małym ogniu.
- Przygotuj jajka sadzone na osobnej patelni. Wykonaj sos - poprzez wymieszanie wszystkich składników ze sobą. Jeżeli sos wyda Ci się zbyt gęsty, możesz dodać odrobinę wody do jego rozrzedzenia.
- Wyłóż szparagi w szynce na patelnie, na nie wyłóż jajka sadzone i polej sosem holenderskim. Podawaj na ciepło.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz